11.8 C
Leskovac
subota, maj 4, 2024
NAJNOVIJE VESTI
U PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u Leskovcu

NEDOPUSTIVO, ISMEJAVANJE ROMKIH ŽRTAVA STRADALIH U II SVETSKOM RATU! Poznati Britanski komičar Jimmy Carr ubijanje Roma u II Svetskom ratu ocenio kao pozitivnu stranu holokausta(VIDEO)

Pročitajte

Poznati Britanski glumac-komičar Jimmy Carr se suočava sa sve većim pritiskom da se izvini zbog šale da su ubistva hiljada Roma od strane nacista bila „pozitivna” strana Holokausta.
Prkosni komičar se zakleo da će „otići sa scene“ usred sve veće reakcije zbog njegove šale u njegovom božićnom specijalu za Netflik His Dark Material, koji je bio najprodavanija stand-up emisija u Velikoj Britaniji 2021, prema veb stranici British Comedi Guide.

Ali dok je ono što je The Mirror opisao kao svoju „šalu” izazvalo bes nakon što je postalo viralno na društvenim mrežama, The Traveller Movement, koji predstavlja nacionalnu zajednicu Roma i Sinti Roma (GRT), već dugo upozorava da je takva diskriminacija „poslednji prihvatljivi oblik rasizma“ u Velikoj Britaniji.

Netflex se takođe suočava sa kritikama jer nije želeo da cenzuriše šalu o Holokaustu iz božićnog specijala.

Organizacija The Traveller Movement pokrenula je prikupljanje potpisa-peticiju kako bi se poslala „snažna i jasna poruka“ Netflex da „genocid nad Romima nije stvar za smejanje“.

Zvezda rijaliti TV-a Patrick Doherti, irski Sinti Rom i bivši bokser koji je pobedio u Velikom bratu slavnih 8, rekao je za Sandej Miror da bi postupak Carra trebalo „istražiti policija“.

„On govori o tome da je masovno ubistvo pozitivno – da li bi mu bilo dozvoljeno da kaže ovo o crncima koje je ubio Kju Kluks Klan? Postoji nivo na koji ne idete“, rekao je Doherti.

Genocid nad Romima

Genocid nad Romima ili Romski Holokaust (poznat i kao Porajmos „uništenje“, ili Samudaripen, masovno ubijanje) su zločini koje su vršile fašističke i nacističke organizacije, pokreti i vojska Trećeg rajha protiv Roma tokom Drugog svetskog rata. Za vreme vlasti Adolfa Hitlera, Romi i Jevreji su smatrani za rasama „neprijateljima viših rasa“.

Za vreme Adolfa Hitlera, 26. novembra 1935. izdat je dopunski dekret Nirnberškim zakonima, kojim se Romi klasifikuju kao „neprijatelji rasne države“, čime su svrstani u istu kategoriju kao i Jevreji. Tako je na neki način sudbina Roma u Evropi bila paralelna sudbini Jevreja u jevrejskom holokaustu.

Istoričari procenjuju da su Nemci i njihovi saradnici ubili između 220.000 i 500.000 Roma i Sinta – 25% do preko 50% procene od nešto manje od milion Roma u Evropi u to vreme. Kasnije istraživanje koje je citirao Jan Hankok procenilo je da je broj smrtnih slučajeva oko 1,5 miliona od procenjenih 2 miliona Roma.

Zapadna Nemačka je 1982. zvanično priznala da je Nemačka počinila genocid nad Romima.[Poljska je 2011. godine zvanično usvojila 2. avgust kao dan sećanja na genocid nad Romima.

Unutar nacističke države, prvo progon, a zatim istrebljenje, bio je usmeren prvenstveno na stacionarne „ciganske mešanke“. Počevši od februara 1943. godine, većina Roma koji su živeli u Nemačkom Rajhu deportovani su u posebno uspostavljeni romski logor u Aušvicu. Ostali Romi su tamo deportovani sa okupiranih zapadnoevropskih teritorija. Samo manjina je preživela. Izvan domašaja sistematske registracije, kao u oblastima istočne i jugoistočne Evrope pod nemačkom okupacijom, Romi koji su bili najugroženiji su oni koji su, po nemačkoj proceni, bili „skitnice“, iako su neki zapravo izbeglice ili raseljena lica. Ovde su pripadnici manjine postali žrtve pre svega masakra nemačkih vojnih i policijskih formacija, kao i SS jedinica i borbe protiv oružanog otpora nemačkoj okupaciji.

Foto: FB Jimmy Carr

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

U PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJU

Vozač automobila danas oko 11 sati čekićem je nasrnuo na Anđelinu Kamberović staru 48 godina iz romskog naselja Podvorce,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img