21.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“

Istraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godina

Pročitajte

Prema podacima najnovijeg istraživanja Isntituta za javno zdravlje  „Dr Milan Jovanović Batutu“ pokazuje da je trećina učenika petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole učestvovala u tuči barem jednom godišnje neki prosvetni radnici gledaju sa sumnjom, uvereni da su tuče, pre svega među osnovcima, još češća pojava u našim školama.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/22. godini pokazuje da sa uzrastom opada procenat dece koja učestvuju u tuči.

Prema sopstvenom iskazu, dečaci su značajno češće učestvovali u tuči u odnosu na devojčice tokom 12 meseci koji su prethodili istraživanju (15,3 odsto dečaka prema 5,8 odsto devojčica).

Ukupno 16,9 odsto anketiranih učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji izjavilo je da je već stupilo u seksualne odnose! Da stvar bude alarmantnija čak 22,6 odsto njih navelo je da je nevinost izgubilo sa 11 godina, pa čak i manje!

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, njih 16 odsto je izjavilo da je stupilo u seksualne odnose – 30,1 odsto dečaka u odnosu na 7,7 odsto devojčica. Takođe, učestalost učenika koji pohađaju gimnaziju, a koji su imali seksualni odnos bila je manja u odnosu na celu ispitivanu populaciju učenika prvog razreda srednje škole (12,2 odsto učenika gimnazije u odnosu na 16,9 odsto ukupne populacije) – navodi se u istraživanju.

Najveći broj učenika i učenica prvog razreda srednje škole – 41,3 odsto je, kako se navodi u istraživanju, prvi seksualni odnos imalo u 15. godini, a 14,5 odsto je nevinost izgubilo sa 14 godina, 4,7 odsto sa 13, tri odsto sa 12 godina, a 22,6 odsto je imalo 11 ili manje godina.

U istrаživаnju о zdrаvstvеnоm pоnаšаnju šкоlsке dеcе u Srbiјi u šкоlsкој 2021/2022. gоdini učеstvоvаlо је 198 оdеljеnjа pеtоg i sеdmоg rаzrеdа оsnоvnih šкоlа i prvоg rаzrеdа srеdnjih šкоlа.

Cilj istrаživаnjа је sticаnjе uvidа u zdrаvstvеnа pоnаšаnjа šкоlsке dеcе i bоljе rаzumеvаnjе sоciјаlnоg коntекstа, коmuniкаciје pоsrеdstvоm еlекtrоnsкih mеdiја, sаmоprоcеnе zdrаvljа i zdrаvstvеnih tеgоbа, pоvrеdа i vršnjаčкоg nаsiljа, nаviка u ishrаni i fizičкој акtivnоsti, rеprоduкtivnоg zdrаvljа i rizičnih pоnаšаnjа.

ROMinfomedia/Danas/Kurir

Foto:IZJZ „dr Milan Jovanović Batut“

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Pretukao mladića u centru Lebana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lebanu, uhapsili su P. J. (20) iz ovog mesta, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img