20.8 C
Leskovac
subota, maj 11, 2024

NVO Porečje: Romi sakupljači sekundarnih sirovina spadaju u red socijalno marginalizovanih etničkih grupa

Pročitajte

NVO Porečje iz Vučja u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ započinje realizaciju projekta „Jačanje međusektorske saradnje za bolji položaj sakupljača otpada“. Ovaj program namenjen je organizacijama civilnog društva i odnosi se na pružanje socijalno integrisanih usluga.

Iz ove organizacije saopšteno je, da su mnoga siromašna domaćinstva izložena višestrukim faktorima deprivacije, što zahteva složene intervencije preventivnog tipa, ali i mere aktivne inkluzije, koje kombinuju novčane naknade, zapošljavanje/aktivaciju korisnika i kvalitetne usluge integralne socijalne zaštite. Dodatno postoji i jedan broj ugroženih grupa koje nisu u dovoljnoj meri prepoznate ni u sistemu, niti u javnosti, kao što su Romi sakupljači sekundarnih sirovina. Romi sakupljači sekundarnih sirovina spadaju u red socijalno marginalizovanih etničkih grupa koje se lako mogu klasifikovati kao marginalna ili etno-klasa.

„U narednih 10 meseci planiramo da se fokusiramo na jačanje međusektorske saradnje za bolji položaj ove ciljne grupe. Posebnu pažnju posvetićemo edukaciji sakupljača iz domena zaštite na radu i upravljanja opasnim otpadom, kao i na povezivanje ključnih aktera na lokalu sa udruženjima sakupljača u cilju zaštite zdravlja ove marginalizovane ciljne grupe. Takođe, radićemo na jačanju zagovaračkih kapaciteta ovih udruženja, kao i omogućavanju održivosti njihovog rada kroz edukacije vezane za obezbeđivanje materijalnih sredstava na lokalnim i nacionalnim konkursima. Ovaj projekat realizuje se u partnerstvu sa Centrom za Socijani rad i Domom kulture Roma iz Leskovca“- istakao je na kraju kordinator projekta Zoran Živković.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

ROMANI KUHINJA(VIDEO)

U nedelju 12.maja 2024.godine u 21 sat(9h) premijerno će na YouTube kanalu ROMinfomedia biti prikazana nova epizoda emisije ROMANI...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img