23.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

BUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentu

Pročitajte

Lokalni izbori u Bujanovcu, ali i u ostalim gradovima i opštinama gde se nije glasalo 17. decembra prošle godine, biće održani 2.Juna tekuće godine.

Na izborima u Bujanovcu izaćiće i lista SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihi, koju je Opštinska izborna komisija utvrdila da ova lista ispunjava sve zakonske uslove za status manjinske.

Ova lista na glasačkom listiću naćiće se pod rednim brojem 2.

Po poslednjem popisu, u opštini Bujanovac živi 3.532 Roma, odnosno 8,6 odsto.

Položaj manjinske liste znači da za ove učesnike izbora ne važi cenzus od tri odsto, već učestvuju u raspodeli mandata i kada osvoje manje glasova, kaže Zakon o lokalnim izborima u članu 78.

„Kada se raspodeljuju mandati primenom sistema najvećeg količnika, količnici izbornih lista nacionalnih manjina koje su osvojile manje od tri odsto glasova uvećavaju se za 35 odsto“, glasi drugi  stav ovog člana.

OIK je do sada proglasila pet listi za izbore u Bujanovcu, pored pomenute četiri, proglašena je i lista koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS).

Ostale stranke, grupe građana i koalicije koje su najavile učešće na izborima sakupljaju potpise, odnosno izjave podrške građana. Potrebno im je najmanje 500 potpisa.

ROMinfomedia/Kosovo Online

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img