22.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Narodni Muzej Leskovac obeležio 76 godina postojanja

Pročitajte

Svečanom sednicom a potom izložbom „Pismo i tradicija“ iz Etnografskog muzeja Beograd, Narodni Muzej Leskovac obeležio je 76 godina postojanja.

Direktor Muzeja Nebojša Dimitrijević tim povodom kazao je da su uspešno uspeli da odgovore svim zadacima a to je prikupljanje, čuvanje i prezentacija istorijskog materijala sa područja celog Jablaničkog okruga.

„Pred nama je poboljšanje uslova čuvanja predmeta, prezentacija predmeta, nove postavke. Nikada u prošlosti kao sada nismo mogli da za jedan kratak vremenski period rešimo dva objekta“-najavio je Dimitrijević.

Aleksandra Stojanović, član Gradskog veća podsetila je da je Narodni Muzej Leskovac četiri puta proglašen najboljim muzejem u Srbiji i da je nosioc nagrade Živa za najbolji muzej na slovenskom govornom području i Sretenjskog ordena, slavimo kulturnu baštinu, prošlost koja nas oblikuje i inspiriše za budućnost.

„Naš muzej je odraz naše istorije, kulture i identiteta. On je čuvar naših sećanja, svedok vremena koje je prošlo, ali i vodič za buduće generacije. Kroz njegove hodnike prolaze priče naših predaka, priče koje nas uče, inspirišu i podsećaju na to ko smo i odakle dolazimo.

Zato ga moramo negovati, podržavati i širiti, kako bi on ostao vitalan deo naše zajednice. Narodni muzej Leskovac će i dalje čuvvar tradicije, mesto koje nas povezuje sa našim korenima i podstiče nas da sanjamo veće i bolje snove“-kazala je Stojanović.

Dejan Antić, predsednik UO Narodnog muzeja Leskovac, predstavio je izveštaj o radu ove institucije kulture. Istakao je važnost podrške koju muzej uživa od strane države, kao i grada Leskovca i kazao da su svi ponosni na ono što je učinjeno u prethodnih 12 meseci.

„Muzej je predstavio svoj rad i Republiku Srbiju na Međunarodnoj areheološkoj berzi u Pestumu. Leskovački zbornik je kategorisan kao vrhunski časopis nacionalnog značaja, malo je muzejskih časopisa koji mogui time da se ponose. Završena je studija popisa ratni memorijala i grad Leskovac je jedan od retkih koji se može ponositi činjenicom da je završio tu obavezu.“

Podsetio je da je muzeju od strane Ministartsva odobrebreno svih osam prijavljenih projekata, kao i na rekonstrukciju krova Gradske kuće i konzervatorsko restauratorske radove na spomen kući Koste Stamenkovića.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img