9.8 C
Leskovac
subota, maj 11, 2024

NEMAČKA: Olakšice za građane – ko šta i kada može dobiti?

Pročitajte

Nemačka savezna vlada usvojila je veći deo mera iz trećeg paketa za rasterećenje – Entlastungspaket 3, vrednog ukupno oko 65 milijardi evra. Mere bi trebalo da smanje finansijski i ekonomski pritisak na građane i preduzeća, piše WDR1.

Na sednici savezne vlade usvojen je nacrt novog godišnjeg zakona o porezu, a većina najavljenih novih mera deo su upravo tog zakona, te novog zakona o delovanju protiv inflacije čiji je nacrt takođe usvojen. Ovim, trećim paketom olakšica u ovoj godini, nemačka vlada je izdvojila, računajući i prva dva paketa, ukupno 95 milijardi evra za ublažavanje posledica visokog rasta cena, pre svega energenata, do kojih je došlo posle invazije Rusije na Ukrajinu krajem februara i sankcija koje su zemlje Evropske unije i NATO-a nakon toga uvele protiv Moskve.

Šta je u paketu?

Kao i svi zakoni, i ovaj paket mera mora da prođe kroz parlament ali mu je podrška poslanika u Bundestagu garantovana zahvaljujući vladinoj većini. Nemačka vlada kaže da ovaj paket za rasterećenje treba da omogući, pre svega, ljudima sa niskim primanjima, zaposlenoj srednjoj klasi, ali i preduzetnicima, da lakše prebrode aktuelnu krizu. Paket, kako piše Ministarstvo finansija, obuhvata kratkoročne mere pomoći, reforme socijalnih prinadležnosti za siromašne, poreske olakšice i strukturalne promene koje treba da ublaže posledice rasta cena energenata. Postoji i poseban paket mera za preduzeća koja su pogođena sankcijama ili direktno ratnim dejstvima.

Penzionerima trista, studentima dvesta evra

Najpre će 1. decembra penzionerke i penzioneri dobiti jednokratnu uplatu od 300 evra bruto da lakše podnesu rast cena energije. Vlada računa da to svim penzionisanima donosi olakšicu od ukupno 6 milijardi evra, ali će tih 300 evra ulaziti u poreznu osnovnicu i moraće da se oporezuje. Što je penzija manja, to će na nju biti manje poreza pa će od ovih 300 evra u tome slučaju za penzionerke i penzionere biti veća korist. Isplata će se izvršiti preko Nemačkog penzionog osiguranja – Deutsche Rentenversicherung. Svi studenti i đaci u školama učenika u privredi će po istoj osnovi dobiti jednokratnu pomoć – i to od 200 evra, koji neće biti oporezovani. Još nije precizirano kada će taj novac biti isplaćen, jer nemačka vlada to treba da dogovori sa vladama saveznihzemalja.

Jednokratna pomoć za grejnu sezonu

S 1. januarom 2023. biće reformisana socijalna pomoć za stanovanje – Wohngeld i to tako što će biti uvedene komponente za zaštitu klime i za grejanje, kako bi se ublažio efekat rasta cena energije. Uz to će se kriterijumi za davanje ovih prinadležnosti promeniti tako da će od sledeće godine dva miliona građana, dakle puno više građana nego sada, imati pravo na socijalnu pomoć za plaćanje struje i grejanja u stanovima. Pre nego što ova nova davanja uđu u odgovarajuće mesečne obračune, već će biti plaćena kao jednokratna pomoć za grejnu sezonu od septembra do kraja ove godine. Ova će pomoć iznositi 415 evra samačkom domaćinstvu, 540 evra za dve osobe i po još 100 evra za svaku dodatnu osobu u istom domaćinstvu.

Bürgergeld – nova prinadležnost umesto Harca 4

Krug onih koji primaju socijalnu pomoć za stanovanje dvostruko je manji od broja ljudi u Nemačkoj koji dobijaju klasične socijalne prinadležnosti ili pomoć za nezaposlene i kojih je skoro 4 miliona. A za njih je vlada spremila Bürgergeld. Tako se zvanično zove novi vid prinadležnosti koji će se od 1. januara 2023. davati umesto socijalne pomoći i pomoći za dugoročno nezaposlene. Zapravo, te nove građanske prinadležnosti zameniće ona davanja koja su poznata kao “Harc 4”. Osnovna ideja ove reforme, koja je inače bila planirana nezavisno od trenutne ekonomske krize, jeste da više poštuje ličnost svake osobe pojedinačno i da snažnije podstiče učešće u društvenom životu svih koji su upali u siromaštvo. To je barem zvanično objašnjenje Ministarstva finansija u Berlinu koje je kaže da je u novi sistem građanskih prinadležnosti dodata i komponenta za ublažavanje posledica inflacije. S početkom primene, od Nove godine, Bürgergeld bi u osnovi trebalo da iznosi 500 evra. Harc 4 je sada minimalno 450 evra.

Plata za midi-džob može da se znatno poveća

Još ranije je doneta odluka da od 1. oktobra 2022. najniža mesečna plata za takozvane mini-poslove, odnosno Mini-Job, bude povišena sa 450 na 520 evra. Za 1. januar je sada najavljeno povećanje za Midi-Job kao deo novog paketa olakšica: gornja granica za midi-džob se podiže na 2000 evra. Već od 1. oktobra ove godine najviša moguća plata za Midi-Job biće povećana sa 1300 evra, koliko je sada, na 1600 evra. A od 1. januara će, dakle, za ove nisko plaćene poslove maksimalno moći da se plati 2000 evra mesečno, a da ne bude obavezna većina poreskih i socijalnih davanja. Suština sistema Midi-Job je da se na ovakva niska primanja ne uplaćuju pune sume za zdravstveno, penziono i osiguranje nezaposlenih. To što se gornja granica dohotka, koji se neće u punoj meri oporezivati, u roku od tri meseca podiže za 700 evra značiće olakšicu od oko 1,3 milijarde evra godišnje za tu grupu građana, saopštila je vlada.

Više novca za decu

S početkom nove godine prinadležnost za decu ili Kindergeld biće povećani za 18 evra mesečno za prvo i drugo dete. Vlada je izračunala da će time četvoročlana porodica roditelja sa dvoje dece od 2023. godišnje dobijati 423 evra više nego danas. Najsiromašnije porodice, pored ovih prinadležnosti, imaju pravo i na dečiji dodatak – Kinderzuschlag koji je 1. jula povećan na 229 evra po detetu, a od 1. januara iznosiće 250 evra mesečno za svako dete.

Povoljne karte za lokalni i regionalni saobraćaj

Možda najpoznatija mera iz dosadašnja dva paketa olakšica, uvedenih u Nemačkoj u okviru vladine borbe sa rastom cena energenata, bila je „karta za 9 evra“ koja je važila od juna do avgusta 2022. i kojom je po celoj zemlji moglo da se putuje sredstvima gradskog i regionalnog javnog prevoza. Ovaj 9-Euro-Ticket uskoro će biti zamenjen dugoročnom mesečnim kartom u okviru paketa mera za rasterećenje i to tako što će do kraja godine na nivou cele Nemačke biti uvedene karte za gradski i prigradski odnosno regionalni saobraćaj. Karte bi trebalo da koštaju između 49 i 69 evra mesečno. To je najavila vlada u Berlinu i potvrdila da će sa milijardu i po evra godišnje subvencionirati tu nacionalnu mesečnu kartu koja više ne bi bila oročena nego trajna ponuda. Drugi deo finansija za ovu kartu trebalo bi da snose savezne zemlje.

Promene u poreskom sistemu

„Entlastungspaket 3“ predviđa i druge mere poput ukidanja takozvane hladne progresije kod plaćanja poreza kao i ukidanja dvostrukog oporezivanja penzija. Takođe se povećava paušala za rad od kuće, koja je uvedena u vreme pandemije, a sada će biti trajno uneta u poreski sistem. Predviđeni su i podsticaji za ugradnju sistema solarne foto-naponske energije odnosno sunčevih panela na domove.

Svi odgovarajući poreski zakoni tek treba da budu usvojeni u parlamentu.

WDR1

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Narodni Muzej Leskovac obeležio 76 godina postojanja

Svečanom sednicom a potom izložbom „Pismo i tradicija“ iz Etnografskog muzeja Beograd, Narodni Muzej Leskovac obeležio je 76...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img