15.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 16, 2024

Cvetanović: Dom kulture Roma sprovodi aktivnosti kojima se grad Leskovac ponosi

Pročitajte

-Dom kulture Roma Leskovac, kao prva ustanova u Republici Srbiji ovog tipa, stvarajući kvalitetan kulturni sadržaj, već više od četvrt veka neguje kulturnu baštinu romske populacije sa teritorije našeg grada. To je kontinuitet vredan divljenja!“ izjavio je Goran Cvetanović predsednik Privremenog organa grada Leskovca prilikom današnje posete ove jedinstvene kulturne utanove u Srbiji i regionu.

Cvetanović je kazao da DK Roma, misiju koju je pred sobom postavio – da promoviše, podstiče i razvija kulturu i jezik romske nacionalne manjine, ali i da neguje tradicionalne vrednosti, svih ovih godina u potpunosti ispunjava.

„Broj i kvalitet manifestacija i aktivnosti koje sprovodi mogu biti samo za ponos. Veoma važan aspekt delovanja Doma kulture Roma jeste i edukacija pripadnika romske populacije na teritoriji našeg grada, kao i praktične aktivnosti koje se tiču njihove integracije u društvene tokove“-kazao je Cvetanović.

On je podsetio da su ulice u najvećem romskom naselju „Podvorce“ u kome se nalazi DK Roma završene, i da je ukupno uloženo 12,9 miliona dinara.

„Stvoreno je lepo okruženje leskovačkom Domu kulture Roma koji je zasijao jednim novim sjajem. Nova fasada uređena je sa 1,2 miliona dinara na 323 metara kvadratnih spoljne fasade“-podsetio je Cvetanović.

Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma govoreći o uređenju Dom kulture Roma kazao da je uloženo 1,8 miliona dinara, i da se u ovoj kulturnoj ustanovi sem kulturnih aktivnosti održavaju i sportke aktivnosti, edukacije i tribine.

„Ukupni radovi, samo u ovoj godini su 1.200.000 dinara i onih 600.000 dinara u prošloj godini kada je urađena istočna strane fasade, znači ukupno je 1.800.000 dinara. Dom kulture Roma postoji 26 godina, za ovih pet godina smo uložili više nego svih ovih godina zajedno. Primera radi, sem fasade zamenjeni su prozori, vrata na zgradi kao i vrata na velikoj sali, granitne pločice postavljene u velikoj sali, zamenili smo svetla, sada su led svetla, sem lepšeg izgleda imamo i uštede u električnoj energiji.

U Domu kulture Roma sem kulturnih aktivnosti organizujemo i sportska takmičenja, imamo turnire u stonom tenisu, na terenima škole i crkvene zajednice, turnire u malom fudbalu, basketu, radionice koje organizujemo su i edukativnog karaktera, tu su radionice za decu kao i za odrasle, imamo veliki broj tribina i predavanja“-kazao je Živković.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img