17.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 2, 2024
NAJNOVIJE VESTI

LESKOVAČKE ROMKINJE: Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati

Pročitajte

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1990.godine, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog i porodičnog nasilja.

Nasilje nad ženama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati i od ključne važnosti u prevenciji i eliminisanju nasilja nad ženama je osnaživanje žena i devojčica.

„Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati. Nasilje nad ženama i dalje predstavlja prepreku postizanju jednakosti, razvoja, mira kao i ostvarivanju ljudskih prava žena i devojaka. Obaveza svakog društva je da javno zagovara politiku suzbijanja diskriminacije i da promoviše kulturu tolerancije“ opručuju iz ženske romske organizacije „Leskovačke Romkinje (LERO).

One dodaju da iz iskustva koje imaju u radu sa zajednicom veliki broj Romkinja trpe sve oblike nasilja ali da na žalost ne prijavljuju nadležnim institucijama plašeći se od toga da će kasnije doživeti još veće nasilje od partnera.

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

Od osam ubistava žena u prvoj polovini 2021. godine, prema podacima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, jedna sedmina prijavila je nasilje pre ubistva.
Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija iz 2019. godine, pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice. To znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img