7.8 C
Leskovac
subota, april 20, 2024

U Srbiji tek svaki 50. Rom doživi 55 godina

Pročitajte
Foto: ROMinfomedia

Životni vek Roma, zbog teških uslova u kojima žive je mnogo kraći nego kod pripadnika drugih nacionalnosti u Srbiji. Prosečni životni vek u Srbiji je oko 74 godina a prema podacima koje iznose, romske i neromske Nevladine Organizacije koje su radile istraživanja, prosečni životni vek Roma je za čak 25 godina manji u odnosu na na opštu populaciju.

Prema službenim statistikama, od 50 Roma u Srbiji, duže od 55 godina živi samo jedan!

Istraživanje Centra za prava manjina pokazalo je da Romi žive u lošijim uslovima stanovanja, imaju slabije obrazovanje i značajno lošije procenjuju svoje zdravlje, zbog čega češće koriste usluge domova zdravlja.

Kada je reč o razvoju romske dece  i trajanju njihovog životnog veka, činjenice su poražavajuće.

– U odnosu na prosečno stanovništvo u zemlji, romska deca imaju duplo veću stopu smrtnosti (smrtnost dece do pet godina je dva puta veća od prosečne u Srbiji), neuhranjenija su i više zaostaju u rast i razvoju. Stupanjem  u brak pre 15 godine, stopa rađanja među adolescenticama je višestruko veća u odnosu na njihove vršnjakinje. Većina njih poseduje minimalno znanje o HIV-u ili sidi.

Bolesti srca i krvnih žila, maligni tumori, povrede, dijabetes, opstruktivna bolest pluća i druge, već godinama dominiraju kao vodeći uzroci obolijevanja, invaliditeta i prevremenog umiranja Roma.

Kada je u pitanju  korištenje zdravstvene zaštite, Romi češće posećuju domove zdravlja i lekare i to samo u trenutku kada im je zdravlje ugroženo.

Mali broj njih koristi preventivne usluge u zdravstvenim ustanovama, a kada dobiju bitne informacije, nedovoljno ih dobro razumiju. Iako jednako dostupna pravila korištenja, informiranost o proceduri zakazivanja pregleda kod doktora opšte prakse bila su manje pristupačna Romima u odnosu na druge neromske stanovništva.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da u odnosu na prosek u Srbiji, svega 16% Roma doživi životno doba od 50 i više godina.

- Reklama -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

ZABRANA sklapanja maloletničkih brakova

Sklapanje dečjih brakova u Srbiji ubuduće će biti zabranjeno. Ovo je planirano izmenama Porodičnog zakona, na kojima radi Ministarstvo...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img