18.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

UNCHR: U neformalnim naseljima u Srbiji ima lica bez državljanstva i lične karte

Pročitajte
Prema rezultatima istraživanja „Lica u riziku od apatridije u Srbiji – Pregled trenutnog stanja i preporuke za budućnost“, apatridija pogadja najugroženije članove romske zajednice koji nisu upisani u matične knjige rodjenih ili su bez dokumenta od 2004. godine, saopšteno je danas.

UNHCR, za čije je potrebe istraživanje o apatridiji (licima bez državljanstva) sprovela agencija CeSID u periodu od oktobra do novembra 2020. godine, navodi da se na uzorku od 1.807 domaćinstava (9.248 osoba) u neformalnim naseljima u Srbiji pokazalo da 253 osobe nisu bile upisane u matičnu knjigu rodjenih, „275 osoba nije imalo potvrdjeno državljanstvo Srbije, 1.032 osobe bile bez lične karte i 2.072 osobe nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište“.

„Broj osoba u riziku od apatridije u populaciji koja živi u neformalnim naseljima je pao za malo više od 1.100, što je značajan napredak od 42 odsto u odnosu na 2015. godinu“, navodi se u saopštenju koje je prosledjeno iz Medija centra.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), naglašava da je danas, kada se obeležava 60 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o statusu lica bez državljanstva iz 1961. godine, „osiguranje prava na državljanstvo i smanjenje apatridije moguće i da je važnije nego ikada“.

Izvor:Novi magazin/Beta

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img