U budućnosti će se vaš sladoled od vanile praviti od plastičnih flaša odnosno platičnog otpada!. Naučnici su pronašli način da plastični otpad pretvore u aromu vanile pomoću genetski modifikovanih bakterija, prema novoj studiji…
Vanilin, jedinjenje koje nosi većinu mirisa i ukusa vanile, može se prirodno ekstrahovati iz zrna vanile ili napraviti sintetički. Oko 85% vanilin trenutno je napravljeno od hemikalija uzetih iz fosilnih goriva, navodi The Guardian.
Vanilin se nalazi u širokoj paleti prehrambenih, kozmetičkih, farmaceutskih proizvoda, proizvoda za čišćenje i herbicida, a potražnja „brzo raste“, napisali su autori u studiji.
U 2018. godini globalna potražnja za vanilinom iznosila je oko 40.800 tona (37.000 metričkih tona), a očekuje se da će porasti na 65.000 tona (59.000 metričkih tona) do 2025. godine, navodi se u studiji objavljenoj 10. juna u časopisu Green Chemistry.
Potražnja za vanilinom “daleko premašuje” ponudu zrna vanile, pa su naučnici pribegli sintetičkoj proizvodnji vanilina.
Za novu studiju, istraživači su koristili novu metodu za pretvaranje plastičnog otpada u vanilin, kao način za snabdevanje vanilinom i smanjenje zagađenja plastikom piše “Live Science”
Prethodne studije su pokazale kako plastične boce izrađene od polietilen tereftalata u osnovnu podjedine, poznate kao tereftalna kiselina. U novoj studiji, dva istraživača sa Univerziteta u Edinburgu u Škotskoj genetski su inženjerirali bakteriju E. coli da pretvore tereftalnu kiselinu u vanilin.
Tereftalna kiselina i vanilin imaju vrlo sličan hemijski sastav i inženjerske bakterije trebaju samo da unesu manje promene u broj vodonika i kiseonika koji su povezani sa istom okosnicom ugljenika.
Istraživači su svoje genetski modifikovane bakterije pomešali sa tereftalnom kiselinom i držali ih na 98,6 stepeni Fahrenheita (37 stepeni Celzijusa) jedan dan, navodi The Guardian. Tako je oko 79% tereftalne kiseline se naknadno pretvorilo u vanilin.
Izvor: Zanimljivosti dana
Comments are closed.