12.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 16, 2024

Nova studija pokazala Maču Pikču je mnogo starij!

Pročitajte

Prema novoj studiji, drevni grad Inka iz 15. veka koji se nalazi na obroncima Kordiljera u Peruu, stariji je nego što se do sada mislilo. Zvaničan podatak je da je grad Maču Pikču nastao između 1420.-1530. godine nove ere nekoliko decenija ranije nego što se ranije mislilo.

To znači da su se Pačakutijeva rana osvajanja dogodila ranije, pomažući da se objasni kako je Imperija Inka postala najveća i najmoćnija u predkolumbijskoj Americi.

“Ovo je prva studija zasnovana na naučnim dokazima koja daje procenu o osnivanju Maču Pikčua i trajanju njegove okupacije”, istakao je Burger u saopštenju.

Iako studija priznaje “ograničenja” radiokarbonskog datiranja, istraživači su istakli da su dokumentarni dokazi nepouzdani.

“Možda je došlo vreme da radiokarbonski dokazi preuzmu prioritet u rekonstrukciji hronologije careva Inka i datiranju monumentalnih nalazišta Inka, poput Maču Pikčua”, navedeno je u studiji.

Tim istraživača, predvođen Ričardom Burgerom, profesorom antropologije na Univerzitetu Jejl, upotrebio je radiokarbonsko datiranje kako bi otkrio da je car Pačakuti, koji je izgradio Maču Pikču, došao na vlast ranije nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju za medije.

Na osnovu istorijskih dokumenata, smatralo se da je Maču Pikču izgrađen posle 1440. godine, ili možda čak 1450. godine. Međutim, Burger i njegov tim su koristili akceleracijsku masovnu spektrometriju (AMS) datiranje ljudskih ostataka kako bi dobili precizniju sliku piše CNN travel

AMS radi čak i na malim količinama organskog materijala, što povećava skup kostura koji se mogu proučavati.

Istraživački tim je pogledao 26 pojedinačnih kostura sa groblja u Maču Pikčuu koji su pronađeni na tom mestu tokom iskopavanja 1912. godine.

Prema studiji, tela su zakopana ispod gromada kamenja, visokih litica ili plitkih pećina, zapečaćenih zidovima. U grobnicama su nađeni i predmeti od keramike, kao i igle od predmeta kao što su keramika i igle od bronze i srebra.

Istorijske zapise napisali su španski konkvistadori pošto su zauzeli područje, a rezultati studije dovode u pitanje istinitost donošenja zaključaka na osnovu ove vrste dokumenata, smatraju istraživači.

Studija istraživanja objavljena jer u časopisu Antiquity.

Poštovan kao jedno od najvećih svetskih arheoloških nalazišta, Maču Pikču se nalazi između dve planine. Lokalitet se sastoji od skoro 200 kamenih konstrukcija, čiji su granitni zidovi očuvani i u dobrom stanju, iako su krovovi od slame odavno nestali.

Ruševine uključuju svečano kupatilo, hramove, žitnice i akvadukte. Smatra se da je jedna od ruševina poznata kao koliba čuvara Funerarne stene, korišćena za balsamovanje mrtvih aristokrata.

Izvor:Zanimljivosti dana

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img