16.8 C
Leskovac
nedelja, april 28, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Nekoliko hiljada romskih izbeglica iz Ukrajine pobeglo u Mađarsku, ali ne i od siromaštva

Pročitajte

Rozina ima 38 godina i jedna je od nekoliko hiljada romskih izbeglica iz Ukrajine koji su nakon ruske invazije u februaru 2022. pobegli u Mađarsku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nastavu vodi Taleta, nevladina organizacija koju su dve Mađarice, Silvija Moldovan (Szilvia) i Agnes Pletser, osnovale neposredno nakon početka rata s ciljem da pomognu u obrazovanju mladih romskih izbeglica iz zapadne ukrajinske Zakarpatske oblasti, u podnožju Karpata.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, milioni građana pobegli su u zemlje Evropske unije (EU), uključujući hiljade Roma u zemlji, gde im je, prema Direktivi EU o privremenoj zaštiti, ponuđen boravak i boravišne i radne dozvole.

Romi iz Zakarpatije, međutim, nisu bili tretirani isto. Uprkos ukrajinskoj zabrani dvojnog državljanstva, mnogi Romi iz regiona takođe imaju mađarske pasoše i lične dokumente te stoga nisu ispunjavali uslove za privremenu zaštitu EU, što znači da su mnogi od njih završili smešteni u kolektivnim centrima.

Međutim, godinu dana kasnije, delom zahvaljujući mađarskim nevladinim organizacijama, mnogi Romi iz Zakarpatja ponovo grade svoje živote i novi dom pronalaze u Mađarskoj.

Mnogi odrasli s kojima Taleta radi su delimično ili potpuno nepismeni.

„Trudimo se da odrasli budu na nivou kako bi njihova deca imala priliku“, rekla je Pletser, koordinatorka i voditeljica obrazovanja. „Ti odrasli će imati malo lakši život nego kod kuće.“

„I njihova deca će imati priliku da idu u dobru školu“, rekla je Moldovan, koja obučava učitelje na univerzitetskom nivou, završavajući rečenicu svoje kolegice.

U školi koju vodi nevladina organizacija Taleta u Budimpešti, Anita (lijevo) pokazuje nešto na svom telefonu Rozini (desno).
U školi koju vodi nevladina organizacija Taleta u Budimpešti, Anita (lijevo) pokazuje nešto na svom telefonu Rozini (desno).

Zakarpatska oblast, koja graniči s Mađarskom, Slovačkom, Poljskom i Rumunijom, kroz istoriju je bila na milosti i nemilosti okupacija, aneksija i diplomatskih dogovora.

U prvoj polovini 20. veka bila je – u brzom sledu – deo Austro-Ugarskog Carstva, Čehoslovačke, Mađarske Republike, a zatim Sovjetskog Saveza. Od raspada SSSR-a pripada Ukrajini.

Prema popisu stanovništva iz 2021., u Zakarpatju živi do 150.000 etničkih Mađara i desetine hiljada Roma. Kao najsiromašnija i najugroženija grupa, tačan broj mađarskih Roma nije poznat, ali stručnjaci procjenjuju da ih ima oko 30.000-40.000.

Prema podacima najveće romske organizacije u Mađarskoj, Romaversitas, većina Roma u Zakarpatju govori mađarski kao svoj glavni jezik, a ne romski, ukrajinski ili ruski. Mnogi žive u siromaštvu, u segregiranim, ograđenim selima, a oko jedne trećine živi bez tekuće vode, greanja i struje.

Posla za Rome u Zakarpatju ima malo. Prema procenama ukrajinskih nevladinih organizacija, samo 38 posto romskog stanovništva bilo je zaposleno, a zbog nedostatka lokalnih mogućnosti mnogi muškarci iz regiona već su radili u Mađarskoj pre rata.

Međutim, njih i njihove porodice to nije pripremilo za uslove s kojima su se mnogi susreli u Mađarskoj. „Izbeglice su stigle u veoma uništen sistem“, rekla je Lila Eredič (Lilla Eredics), glasnogovornica Romaversitasa. „A zakarpatski Romi su u izuzetno ranjivoj situaciji.“

Dok zakarpatski Romi nisu imali pravo na privremenu zaštitu EU, Mađarski helsinški odbor, grupa za ljudska prava, primećuje da su oni i dalje imali pravo na neke državne beneficije.

Međutim, zbog nedostatka informacija mnogi Romi toga nisu bili svesni. Takođe su se suočavali s poteškoćama vezanim uz smještaj, često su se suočavali s diskriminacijom i zločinima iz mržnje.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Radio Slobodna Evropa klikom OVDE.

Izvor:Radio Slobodna Evropa

autor/foto: Lili Rutai

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img