17.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Bitka za Košare/Vojnici Vojske Jugoslavije romske nacionalnosti izluđivali NATO i Amerikance(VIDEO)

Pročitajte

Snage Oslobodilačke vojske Kosova napale su državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Jugoslavije između Đakovice i Prizrena spoje sa snagama OVK u Metohiji. U napadu su učestovale haubice, minobacači i upotrebljeni topovi, a celom akcijom se upravljale dobro obučeni pripadnici francuske Legije stranaca.

Zbog stalnog prisluškivanja rezervni oficir Vojske Jugoslavije kapetan Rade Erić angažovao je dvojicu Roma, pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su na romskom jeziku radio vezom navodili jugoslovensku artiljeriju i minobacače.

„Bilo je dosta Hrvata koji su radili za Amerikance koji su mogli da prevode i dešifruju naše razgovore-slengove koje smo imali preko motorole. Imali smo dosta Roma vojnika u našim redovima, i ja se odjednom setim da mogu da ih angažujem da oni na svom jeziku preko motorole prenesu obaveštenja i navođenja“, kaže Rade Erić rezervni kapetan Vojske Jugoslavije, koji dodaje, da se to tako dobro pokazalo, da Amerikanci do kraja rata nisu mogli da dešifruju razgovore vojnika Roma.

Ergić objašnjava da su ti vojnici romske nacionalnosti odradili odličan posao, da su bili dobri vonjnici, ali, da se na žalost za njih malo zna.

Video materijal/screenshot foto-RTS/Ratne priče sa Košara

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img