15.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 9, 2024

Alijansa protiv diskriminacije Roma: Vitomir je bio neumorni borac za prava Roma

Pročitajte

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji, Vitomir Mihajlović preminuo je danas u 64. godini nakon kraće bolesti.
Mihajlović je bio narodni poslanik u VIII sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata. Bio je je jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine.
Rođen je je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.
Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja.
Stalno je ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.
Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.
Alijansa protiv diskriminacije Roma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji i poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Vitomira Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas se obeležava 9.maj Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

U Evropi i Rusiji se danas obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img