15.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 9, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Policija tokom przanika alkotestirala 1.801 vozača, 22. su vozili pod dejstvom alkoholaPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti kultureLeskovački Romi danas obeležavaju Đurđevdanske zadušniceUskrs proslavljen u romskim hrišćanskim pentakosnim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu….U Podvorcu održana tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski uranak“Erdelezi(Đurđevdan) kod Roma u Leskovcu i VranjuDemokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u Nišu

Srbija gubi 410 miliona evra zbog neuključivanja Roma u tržište rada

Pročitajte
Foto:ROMinfomedia

Država gubi oko 410 miliona evra godišnje u prihodima zbog toga što Romi i Romkinje nisu uključeni u tržište rada, dok se njihova zajednica, uključujući i povratnike iz inostranstva i dalje suočava sa stavom većine da „nisu vredni“ ravnopravnog statusa, rečeno je na Nacionalnom dijalogu o socijalnom uključivanju i ekonomskom osnaživanju Roma.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je, ukazujući na takav stav većine, ocenila da se radi o vrsti rasizma, bez obzira da li su u većini Srbi, Kanađani, Mađari ili Englezi.

„Time se bavi Revidirana strategija za uključivanje Roma i Romkinja, za koju se nadam da će biti usvojena do kraja godine, jer zajedno moramo da se borimo protiv toga, jer je to loše i po većinu i po manjinu“, poručila je Čomić na dijalogu pod nazivom „Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenja“.

Upozorila je da takav odnos sprečava pripadnike romske manjine da učestvuju u životu čitavog društva, i pozvala na rešavanje ogromnih problema sa kojima se Romi suočavaju, od dubokog siromaštva i nedostatka obrazovanja do prezira koji većina često gaji prema njima.

„Mi smatramo da uključenost Roma mora biti sto odsto, a to zavisi od toga koliko će zajednica uložiti u njih“, poručila je Čomić.

Kada je reč o ekonomskoj ceni koju društvo u Srbiji plaća zbog isključenosti Roma, istraživači Fondacije Centar za demokratiju su, prema rečima izvršne direktorke Nataše Vučković, izračunali da se radi o 410 do 413 miliona evra koje država gubi zato što pripadnici te zajednice nisu uključeni u formalno tržište rada.

„Ključni razlozi njihove isključenosti su nizak nivo obrazovanja i veština potrebnih na tržištu rada, diskriminacija i njihova disperzovanost, što onemogućava da se mere podrške primene jednako na celoj teritoriji“, rekla je Vučković.

Naglasila je da računica takođe kaže da bi investicije u obrazovanje bile upola niže od gubitka koji država beleži zato što je formalna zaposlenost u toj zajednici izuzetno niska, što bi takva ulaganja države učinila izuzetno isplativom.

„Naročito danas kada se govori o tome da Srbija nema radnike i da mora da uvozi radnike. Suočili smo se već sa problemom stranih radnika u Zrenjaninu, dakle ima nedostataka na našem tržištu rada a postoji jedan veliki segment domaćeg stanovništva koji ne radi“, kaže Vučković.

Procenjuje se, inače, da u Srbiji živi između 400.000 i 800.000 Roma, ali i da mnogi od njih, upravo zbog straha od diskriminacije, izbegavaju da se tako i izjasne.

Šefica privrednog odeljenja ambasade Nemačke u Srbiji Ane-Kristin Piplica istakla je da je Srbija učinila napredak kada je reč o položaju romske zajednice u društvu, što je od izuzetnog značaja i za proces evrointegracija, ali i da se oni i dalje suočavaju sa velikim teškoćama kada je reč o uključivanju u sve aspekte društvenog života u Srbiji.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović je u te teškoće, osim diksriminacije, ubrojala i teškoće u pristupu merama podrške za zapošljavanje, obrazovanje i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Taj program zajedno sa Fondacijom Centar za demokratiju organizovao je Nacionalni dijalog u formi nacionalne konferencije.

Izvor:N1

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Policija tokom przanika alkotestirala 1.801 vozača, 22. su vozili pod dejstvom alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu i Lebanu, u toku praznika, alkotestirali su ukupno 1.801 vozača i sankcionisali 22....
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img