13.8 C
Leskovac
utorak, maj 7, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Uskrs proslavljen u romskim hrišćanskim pentakosnim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu….U Podvorcu održana tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski uranak“Erdelezi(Đurđevdan) kod Roma u Leskovcu i VranjuDemokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet Jugovića

Naučni skup „Doprinos Roma kulturi naroda u Srbiji“

Pročitajte

U organizaciji Odbora za proučavanje života i običaja Roma SANU u petak, 22. oktobra, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU biće održan naučni skup pod nazivom „Doprinos Roma kulturi naroda u Srbiji“, saopštio je SANU.

„Rekonstrukcija romske kulture je najvažniji zadatak, jer je romskost suštastveno otelotvorena u duhovnim umotvorinama – mitovima i legendama, predanjima i pričama, pesmama i pripovetkama, zagonetkama i bajkama – upamćenim a ne beleženim, vazda prenošenim s kolena na koleno. Ali pamćenje, ta „dragocena osobina ljudskog duha“ –  kako je kazivao R. Đurić – „često, ni pod najpovoljnijim uslovima nije pouzdan čuvar“, i stoga je nužno zapisati, time i otrgnuti od zaborava, sve bogatstvo romske usmene književnosti i kulture uopšte, u nameri da se otkrije, sačuva i preda budućnosti bitan deo romskosti kao nesumnjivo važan doprinos kulturi naroda ovoga tla. Pored rekonstrucije, od posebne je važnosti i sagledavanje savremene kulture Roma“, navodi se u saopštenju SANU.

Kako se dodaje, pri analizi savremene romske kulture postavljaju se nova pitanja, posebno ona vezana za interkulturalni odnos sa okružujućim narodima.

„Izuzetno je značajno organizovanje naučnog skupa na ovu temu koji će imati zadatak da što preciznije odredi i pokaže u kojim su sve oblastima kulture i umetnosti Romi obogatili srpsku kulturu i kulture nacionalnih manjina u Srbiji“, zaključuje se u saopštenju.

Direktan prenos skupa može se pratiti na sajtu SANU.

Izvor:Danas

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Uskrs proslavljen u romskim hrišćanskim pentakosnim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu….

Najveći hrišćanski praznik Uskrs proslavljen je juče u romskim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu i ostalim crkvama u...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img