13.8 C
Leskovac
utorak, maj 14, 2024

Zaštitnik građana: Nasilje nad ženama je problem svakog pojedinca

Pročitajte

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da svaka žena u Srbiji mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja.

Pašalić je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, još jednom pozvao sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja da ga prijave nadležnim organima, uključujući i instituciju Zaštitnika građana. Takođe je apelovao na sve koji postupaju po prijavama žena, da ulože dodatni napor kako bi se predupredilo ponavljanje nasilja i fatalni ishodi.

„Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici je doprinela uspostavljanju mnogo bolje međuresorne saradnje policije, organa starateljstva i tužilaštva. Međutim, još uvek postoji prostor za unapređenje rada tih organa, naročito kada je reč o praćenju sprovođenja hitnih mera, proceni rizika od nasilja i odabiru adekvatnih mera koje će biti sadržane u planu zaštite žrtve“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je istakao da je nasilje neprihvatljivo društveno ponašanje u svakom svom obliku i da je neophodno postići nultu toleranciju na nasilje. U tom smislu, Pašalić je posebno ukazao na značaj borbe protiv stigmatizacije žrtava nasilja, čemu su žene neretko izložene.
„Zato je neophodno da kao pojedinci i predstavnici institucija radimo na razbijanju stereotipa i pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike“, rekao je zaštitnik građana.

Iskustvo institucije Zaštitnika građana pokazuje da ubistvu žrtve najčešće prethodi prekid bračne ili vanbračne zajednice, odnosno situacije gde se žrtva odvaži da prekine krug nasilja i napusti nasilnika, a bilo je i slučajeva kada je nasilje vršeno nad starijim članovima porodice, mahom ženama.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img