15.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 9, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Policija tokom przanika alkotestirala 1.801 vozača, 22. su vozili pod dejstvom alkoholaPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti kultureLeskovački Romi danas obeležavaju Đurđevdanske zadušniceUskrs proslavljen u romskim hrišćanskim pentakosnim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu….U Podvorcu održana tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski uranak“Erdelezi(Đurđevdan) kod Roma u Leskovcu i VranjuDemokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u Nišu

Udruženje „Leskovačke Romkinje“: Romkinje NISU NIČIJE vlasništvo, stvar, broj, ni u kući, ni na poslu, ni na ulici!

Pročitajte

Udruženje „Leskovačke Romkinja LE-RO“ pridružuje se obeležavanju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja je započela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanju obeležava  1,700 organizacija u preko 100 država sveta.

Aktivnosti Udruženja „Leskovačke Romkinje LERO“ biće usmerene na podršku romskim devojčicama, devojkama i ženama u romkim naseljima, kampanjom pod nazivom „Nisi sama! Na injan kokori!“ koja se organizuje u saradji sa Žensko romskom mrežom Srbije.

Laura Saitović predsednica udruženja „Leskovačke Romkinje LE-RO“ izjavila je da nažalost borba traje svaki dan, nasilje kao da ne jenjava, da je sve surovije i u svetu i kod nas.

Ipak ona poručije da SVE ŽENE, Romkinje NISU NIČIJE vlasništvo, stvar, broj, ni u kući, ni na poslu, ni na ulici!

„Biti Romkinja ne sme značiti biti robinja! Nasilje proizvodi samo još više zla i teško je iz tog kruga izaći, ali ohrabrujem žene, romkinje da nasilje ne trpe, da nasilje prijave, jer nisu same!“-poručuje Laura Saitović.

Ona poziva žene, romkinje koje trpe nasilje da se slobodno bez straha obrate udruženju „Leskovačke Romkinje LE-RO“ da pitaju, informišu se, kako bi spasili sebe i decu, i kako bi bile primer svim ženama u zajednici.

Kampanja „16 dana“ obuhvata nekoliko važnih međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
2. decembar – Međunarodni dan protiv ropstva
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Ženske organizacije u Srbiji obeležavaju ovu kampanju više od 15 godine, i na žalost, iz godine u godinu, fokus kampanje je odgovornost institucija i društva u odgovoru na problem nasilja nad ženama. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se ne smanjuje broj žena ubijenih u partnerskom ili porodičnom nasilju, čak i u slučajevima kada se obraćaju nadležnim institucijama za pomoć.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Policija tokom przanika alkotestirala 1.801 vozača, 22. su vozili pod dejstvom alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu i Lebanu, u toku praznika, alkotestirali su ukupno 1.801 vozača i sankcionisali 22....
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img