18.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Grad Leskovac i Opština Lebane zajedno realizuju projekat“Reagionalni GIS centar“

Pročitajte

Grad Leskovac i Opština Lebane zajedno sprovode projekat „Regionalni GIS centar“ a danas je ta saradanj zvanično i ozvaničena potpisivanjem sporazma o realizaciji.

Ovaj projekat finansijski je podržala Vlada Švajcarske u okviru projekta “Lokalna samouprava za 21. vek“, koji sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Ovim projektom gradu Leskovcu odobrena su sredstva za dalje proširenje Regionalnog GIS centra, u okviru JP “Urbanizam i izgradnja“ Leskovac.

Ukupna vrednost projekta iznosi 23.148 švajcarskih franaka, od čega iznos donacije 18.838 švajcarskih franaka.

Predsednik priovremenog organa grada Leskovca nakon potpisivanja sporazuma kazao je da od 2016. godine GIS je unapređen novim alatima, kroz projekat Evropski PROGRES – „Povećanje atraktivnosti za investicije kroz funkcionalni GIS“. Unapređen je softver, uneti su podaci o braunfild industrijskim lokacijama.

Dalji razvoj GIS-a usledio je 2018. godine, kroz projekat „Valorizacija i povećanje prepoznatljivosti turističkih potencijala grada Leskovca i opštine Bojnik, kroz regionalni GIS potral“, kada počinje stvaranje regionalnog pristupa u upravljanju Geografsko Informacionim Sistemom. Formiran je regionali GIS centar pri JP “Urbanizam i izgradnja“ Leskovac, koji prevodi, unosi i administrira podatke Leskovca i Bojnika, koji su dostupni na portalu www.vidijug.rs,“ – dodao je predsednik Cvetanović.

Predsednik privremenog organa opštine Lebane Ivan Bogdanović kazao je da će Opština Lebane iskoristiti iskustvo koje grad Leskovac ima, jer se Leskovac kao centar Jablaničkog okruga, uve nađe svim opštinama u Jablaničkom okrugu a takođe i opštini Lebane.

„Ono što će biti olakšica za naše građane, biće uvid u geografaski informacioni sistem i podatke koji do sada nisu bili dostupni. Ono na šta ćemo u budućem periodu raditi jeste razvoj Caričinog grada koji je na teritoriji opštine Lebane, on je veoma bitan za razvoj ne samo Jablaničkog nego i Topličkog okruga. Tako da u koraku sa tim radimo i na ovom projektu i to je samo jedan od projekata na kojima radimo zajedno, u narednom periodu ćemo sigurno raditi i na drugim projektima i na razvoju našeg južnog dela Srbije. Zahvaljujem još jednom gradonačelniku Cvetanoviću i njegovom timu koji su dali podršku u realizaciji ovog projekta.“

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img