21.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Gradonačelnik Cvetanović organizovao prijem za doktora Marka Davinića, jednog od najuspešnijih mikrobiologa i virusologa u Americi

Pročitajte

Profesora na univerzitetima u Teksasu i Severnoj Daktoti, doktora Marka Davinića, koji je jedan od najuspešnijih mikrobiologa i virusologa u Americi, danas je ugostio u Svečanoj sali grada Leskovca gradonačelnik Goran Cvetanović.

Gradonačelnik Cvetanović je istakao da je grad Leskovac ponosan na uspehe svih sugrađana koji pozitivan glas o svom rodnom gradu pronose širom sveta.

„Posebno smo ponosni na naše naučnike, ljude koji svojim radom pomeraju granice, stvaraju velika dela i doprinose čitavoj zajednici“, kazao je Cvetanović.

Profesor Davinić se kroz svoj rad, stalno se trudi da poveže i uspostavi saradnju između akademske zajednice u Americi i Srbiji i konstantno radi na tome da ne zanemari ni svoj rodni grad. Od doktora dvinića je i potekla inicijativa da se uspostavi saradnja sa Tehnološkim fakultetom u Leskovcu.

Gradonačelnik Cvetanović je najavio da će dr Marko Davinić zbog svog izuzetnog naučnog rada i promovisanja Leskovca i izvan granica naše zemlje biti njegov kandidat za Oktobarsku nagradu grada Leskovca.

Prof. dr Marko Davinić kazao je da zna da imamo veliki potencijal u Srbiji, kako prirodni, tako i društveni, što se tiče nauke i njenog unapređenja.

„Verujem da može da se napravi simbioza između onoga što radim u Americi i ovde. Predložiću tri tačke – prva je da se studenti druže i razmenjuju utiske, znanja i iskustva o agrokulturi, ali i o drugim naučnim oblastima. Znam da Tehnološki fakultet u Leskovcu radi i na drugim programima koji imaju potencijal da se povežu sa američkim programima. Predlog je da se započne od jednog programa i da se kasnije ta konekcija širi. Druga tačka bi bila tehnologija uopšte, tj. kako može da se poveća efikasnost sistema u agrokulturi i da se sačuva priroda, a treća tačka bi bila da se u sistem uvedu i poljoprivrednici. Dakle, da se umreže studenti, tehnologija i korisnici te tehnologije, tj. poljoprivrednici, kako bi ceo sistem bio efikasniji i da svi imaju benefite od njega“, naveo je prof. Davinić i dodao da najpre želi da vidi šta se u Srbiji radi i šta može da se učini da taj sistem bude još bolji i efikasniji.

Prof. dr Davinić je odgovarajući na pitanja novinara istakao da je srednju školu pohađao u Šapcu, da je srednjoškolsko obrazovanje završio u Luizijani, nakon čega je diplomirao na tamošnjem fakultetu za mikorbiologiju i biologiju. Zvanje magistra iz oblasti mikrobiologije i genetike, kao i iz oblasti finansija dobio je na Univerzitetu u Teksasu, doktorirao je na zemljanim naukama, a kao svoju najjužu specijalnost navodi mikrobe i život u zemlji.

Bojana Danilović, šef katedre za prehrambene tehnologije i biotehnologije na Tehnološkom fakutetu u Leskovcu, kazala je da joj je veoma drago što su gradonačelnik Cvetanović i njegov kabinet uspostavili vezu između Tehnološkog fakulteta i prof. Davinića i naglasila da je Tehnološki fakultet uvek otvoren za saradnju sa ljudima iz inostranstva, pogotovo ako oni potiču iz ovog kraja.

„Ne sumnjam da ćemo imati odličnu saradnju sa profesorom Davinićem, kako u razmeni studenata između Leskovca i Amerike, tako i u razmeni nastavnog osoblja, u prijavljivanju nekih istraživačkih projekata i sl“, istakla je prof. Danilović.

Na konferenciji je govorio i otac profesora Marka Davinića, novinar Aleksandar Davinić, koji je istakao da je porodica uvek bila podrška Marku na njegovom profesionalnom putu, od Leskovca, preko Šapca, do prestižnih američkih univerziteta.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img