11.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Osman Balić: fašistima smeta napredak Roma

Pročitajte

Osman Balić, direktor YUROM centra i predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana SKRUG Lliga Roma za ROMInfomediu govorio je o položaju Roma u Srbiji, kao i o ratu u Ukrajini, kako Romi trenutno žive u Ukrajinu i Rusiju, kao i o ekstremizmu i fašizmu u ovim zemljama. Balić je govorio i o ekstremistima i njihovim organizacijama u Srbiji.

Na pitanje kako ocenjuje položaj Roma u Srbiji Balić je kazao da to njega uopšte ne fascinira, i misli da mi imamo problem što je kontekst u Srbiji opterećen i evropskim integracijama i kosovoskom tarumom i ratovima na ovim prostorima da bi Romi mnogo brže napredovali sa građanima Srbije da toga nije.

„Na žalost, dok se ne reši kosovska trauma, Srbija neće ići napred, a kako ide Srbija napred tako će i romska zajednica da ide napred, u to ne sumnjam. Mi imamo podršku većine srpskog naroda u tom smislu, a što se tiče Evrope moramo da se zabrinemo oko tog anticiganizma , koji poprima nove, vrlo sofisticirane načine delovanja. Dobro je što fašistima smeta naš napredak i poruka njima je da taj pokret Roma je nestišljiv, a mi ćemo vekovima voditi jednu ovakvu politiku emancipacije Roma. Nemamo državu, a fašisti kao i sve prolazne političke ideje se, nadam se, pri kraju njihovog javnog delovanja, naročito u međunarodnim organizacijama, kao što je Savet Evrope, pa, ako hoćete, i Evropski parlament“ ,kaza je Balić.

Da li prati situaciju u Ukrajinu i Rusiji i da li ima informaciju kakva je situacija sa Romima u Ukrajini i Rusiji, naročito na područjima gde se sada vodi rat, Balić je kazao da oko Dombasa ima veliki broj Roma.

„Pratimo situaciju i dobro je što je veliki broj Roma već napustio Ukrajinu, ali postoje ostaci Roma… Mene ne brinu samo Romi, brine me to strašno razaranje Ukrajine, slike su dramatične. Romi će da se snađu, već imamo i prvog heroja Roma koji je odlikovan pre nedelju dana. Mi smo lojalni državama u kojima živimo, to po ko zna koji put se potvrđuje i tom smislu se nadam da će ova kineska inicijativa dovesti do nekog primirja, jer ovo što se tamo dešava, ljudi stradaju, a to je zapravo daleko od politike i inter- i multikulturalizma. Mi smo baš na toj temi, mogli su bar malo da se ugledaju na romsku kulturu i kulturu nenasilja koju mi nosimo sa sobom. Ne mora uvek da se ratuje kada ima etničkih i tih međunacionalnih sukoba. Može nešto i da se prećuti i istrpi, jer su žrtve strahovite“, istakao je Balić.

Kako su Romi živeli u Ukrajini pre rata?, Balić odgovara da zna i da taj ekstremizam i fašizam usmeren protiv Roma.

„Oni su rušili romska naselja i to nismo zaboravili, ali sada se nadam da su fašisti dobili to što su trebali da dobiju, ali su oni veliki alibi za, ipak, agresiju Rusije prema Ukrajini. I to jeste agresija, ali, ponavljam, ne brinem samo za Rome, brinem za sve ljude tamo, koje god da su vere, narodnosti… Naravno da Romi dele sudbinu ukrajinskog naroda i valjda će posle ovog rata te fašističke i ektremističke falange i grupe da promene svoje mišljenje i ostave romski narod u Ukrajini na miru, ako se budu vratili, jer ovako kako stoje stvari, Romi su nestišljiv narod, vrlo mudar i Romi iz Ukrajine su već po Evropi“, podvukao je Balić.

Kako stoji stvar u Srbiji što se tiče fašizma i ekstremizma?

Balić: Što se tiče ekstremista mislim da su naše službe bezbednosti to malo uštopovale. Kao što vidite, zadnjih par godina skoro da nismo imali ekstremističke nasilne udare na Rome. U tom smislu naši apoeli i upozorenja prema službama bezbednosti su urodili plodom. Ima tih netrpeljivosti, ali treba verovati državnim organima Srbije.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img