17.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju

Pročitajte

U Visoko poslovnoj školi u Leskovcu danas je održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju na kojoj je prisutvovao ministar prosvete Branko Ružić, državni sekretari u vom ministartva kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. O izmenama i dopunama zakona govorila je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je Srbija sistem dualnog obrazovanja pokrenula pre četiri godine i naglasio da je on, u proteklom periodu, zahvaljujući posvećenosti direktorke Grujić, koja potiče iz Leskovca, znatno usavršen, izbrušen i prilagođen potrebama privrede.

„Danas su u sistem dualnog obrazovanja uključena su tri preduzeća, odnosno pet škola, sa devet obrazovnih profila. Smatramo da idemo pravim putem, ali moramo da težimo povećanju broja privrednih subjekata i obrazovnih ustanova. Smatram da je edukacija kroz rad, najbolji način da se mladi ljudi, nakon završenog školovanja dobiju posao, a kompanije – kvalitetne kadrove. Videli ste juče, na Sajmu zapošljavanja, da je za posao apliciralo više od 500 lica, a nadam se da će dosta njih dobiti priliku da svoje znanje i veštine implementira u praksi“, kazao je Cvetanović.

Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje kazala je da u aktuelnom vremenu, teorijska znanja nisu dovoljna da su oni sveni toga

„Tek u praksi se kvalitet stečenog znanja može izmeriti. Izmenama predlažemo povećanje broja sati za učenje kroz rad- 60 sati na trogodišnjem i 40 sati na četvorogodišnjim obrazovnim profilima. To, umesto dosadašnjeg jednog, podrazumeva tri dana boravka učenika u kompanijama. Razlog je što smatramo da mladi ljudi, kroz, do sada mali broj časova, ne mogu da steknu sve potrebne kompetencije. Vlada je, takođe, relaksirala proces akreditacije preduzeća. Definisani su i uslovi za sticanje uloge Trening centra pri školama i verujem da će Leskovac biti sedište jednog“, kazala je Grujić i dodala da će trening centri, biti oplemenjeni opremom za industriju 4.0, u slučaju da kompanije nisu u stanju da učenicima pruže takve uslove.

Mnistar prosvete Branko Ružić kazao je da su promene na tržištu rada, zahtevale nov sistem školovanja kadrova, ali ono što je najviše doprinelo zaokretu ka dualnom obrazovanju, jeste činjenica da je Srbija postala jedna od ”omiljenih” ekonomskih destinacija stranih ulagača.

„Vrlo agilno smo prionuli na posao i sistem dualnog obrazovanja je uspešno zaživeo. Vreme je, ipak, donelo promene, zbog kojih su izmene Zakona neophodne. Naš nacionalni model je nastao spajanjem najboljih segmenata nemačkog, austrijskog i švajcarskog sistema. Zbog interesovanja javnosti, omogućili smo i studiranje po dualnom obrazovanju na 10 visokoškolskih ustanova i 36 studijskih programa. To je čitav sistem podiglo na još viši nivo“ podvukao je Ružić.

Pogledajte video:

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img