17.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Vozači električnih trotineta više neće moći da voze trotoarom

Pročitajte

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, osobe koje upravljaju električnim trotinetima tretiraju se, istovetno onima na rolerima i skejtbordovima, kao pešaci.

Ali otkako su se pojavili na našim ulicama, vodi se polemika u javnosti, jer se građani žale da ih svojom brzinom zastrašuju dok prolaze mimo njih na trotoarima i da predstavljaju veliku opasnost.

Nedavni tekst u Kuriru na ovu temu ponovo je pokrenuo raspravu stručnjaka po medijima o onome šta će izmene i dopune pomenutog zakona doneti. A doneće mnogo. Srbija će prvi put regulisati korišćenje električnih trotineta, ali i drugih sličnih prevoznih sredstava koji spadaju u „kategoriju mikromobilnosti„. Procena je da ih trenutno ima više od 250.000.

Pukovnik policije Slaviša Lakićevićević, načelnik Uprave saobraćajne policije, za Kurir je izjavio da vozači neće moći da upravljaju električnim trotinetom na trotoarima, pešačkim zonama i pešačkim stazama.

On je kazao da je ovo pitanje bilo jedno od onih o kojima je radna grupa dugo raspravljala i da su ovakvu odluku doneli vodeći se iskustvima većine evropskih zemalja.

Lakićević je kazao da primarne površine na kojima se moraju kretati električni trotineti su one površine koje koriste i biciklisti To su, dakle, biciklističke staze, biciklističke trake i pešačko-biciklističke staze.

Ovo će biti obaveze svakog vozača e-trotineta, a tu su i kazne:

  • Vozač električnog trotineta mora imati kod sebe tehničku dokumentaciju iz koje se mogu utvrditi tehničke karakteristike trotineta, uključujući konstruktivnu brzinu
  • Dužan je da na zahtev policijskog službenika pokaže tehničku dokumentaciju. Ukoliko lice koje upravlja električnim trotinetom nema kod sebe ili ne da policijskom službeniku na uvid tehničku dokumentaciju za prevozno sredstvo, sačiniće mu se prekršajni nalog, a propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.
  • Vozač električnog trotineta mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, osim u zoni usporenog saobraćaja. Za nepoštovanje ove odredbe propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara
  • Vozač električnog trotineta mora nositi svetloodbojni prsluk ili biti osvetljen ili označen reflektujućom materijom noću i u uslovima smanjene vidljivosti kada se kreće biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom, pešačkom zonom i zonom usporenog saobraćaja. Za nepoštovanje ove odredbe propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 3.000 dinara
  • Vozači električnih trotineta moraju nositi na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu. Za nepoštovanje ove odredbe propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Kurira klikom OVDE.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img