8.8 C
Leskovac
subota, april 27, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Mihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresijiU požaru izgorelo čitavo romsko naselje u Novom SaduOrganizovan prevoz vozom za sve zainteresovane građane za odlazak na komemorativni skup u GrdeliciBEBI BUM! 10 beba rođeno u leskovačkom porodilištu

Vučić razgovarao sa predstavnicama Ženske romske mreže Srbije

Pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Meseca romskog ženskog aktivizma, predstavnice Ženske romske mreže, predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, direktora Evropskog romskog centra za umetnost i druge predstavnike romske zajednice, sa kojima je razgovarao o najbitnijim problemima sa kojima se suočavaju u brojnim sferama društvenog života.

Jedna od glavnih tema razgovora, kako se navodi u saopštenju kabineta Predsednika, bile su proaktivne i podsticajne mere koje država može da donese u cilju dodatnog osnaživanja Romkinja, kao stuba romske zajednice u našoj zemlji.

Predstavnici delegacije informisali su prisutne o brojnim temama od značaja za Romkinje, posebno u pogledu maloletničkih brakova, nasilja u porodici, ali i mogućnostima za dodatno obrazovanje, zapošljavanje, učešće u organima vlasti na svim nivoima, kao i o merama za podsticanje ženskog preduzetništva.

Govoreći o konkretnim predlozima i merama koje bi u znatnoj meri unapredile položaj Romkinja i Roma u Srbiji, sagovornici su razmenili mišljenja o programima poput stipendiranja dece iz socijalno ugroženh porodica, kao i dece sa invaliditetom, dece iz hraniteljskih porodica i dece na domskom smeštaju.

Tokom sastanka je naglašeno da će Srbija uvek i na svakom mestu voditi računa o svim svojim građanima, kao i da neće dozvoliti marginalizaciju Roma, uz nultu toleranciju prema bilo kojem vidu diskriminacije ili nasilja.

Sagovornici su se saglasili da je borba protiv stereotipa i predrasuda jedan od ključnih elemenata za uspeh svih podsticajnih mera države, usmerenih na ravnopravno uključivanje pripadnika romskog naroda u sve sfere društvenog života.

Posebna tema razgovora bile su aktivnosti usmerene na unapređenje zapošljavanja, pogotovo u kontekstu prednosti dualnog obrazovanja i mogućnosti prekvalifikacija i dokvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada.

U tom smislu, istaknut je veliki potencijal za zapošljavanje i potražnju za radnom snagom u okviru projekta EXPO 2027, u kojem će se posebno mladim ljudima otvoriti ogromne mogućnosti da započnu i izgrade uspešnu karijeru.

Sastanak je organizovala supruga predsednika Tamara Vučić, a bili su prisutni i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Izvor:Danas

Foto:Fb Slavica Vasic

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Mihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u Beogradu

Unija Roma Srbije odlučila je da posle skoro dve decenije izađe na lokalne izbore koje će se održati u...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img