12.8 C
Leskovac
sreda, maj 15, 2024

Tomislav Ilić: povećan broj krivičnih dela, veća zaplena narkotika, oduzet jedan ručni raketni bacač

Pročitajte

-Na području Policijske uprave Leskovac u periodu januar-decembar 2023. godine, ostvareno je povoljno stanje javne bezbednosti, kazao je načelnik Policijske uprave Leskovac Tomislav Ilić na današnjoj press konferenciji.

On je kazao da se u oblasti suzbijanja kriminala ispoljene pozitivne tendencije.

„Izveštajni period karakteriše neznatno povećanje ukupnog broja krivičnih dela za 21 delo 1311 (1290) krivičnih dela. Što se tiče opšteg kriminala , broj krivičnih dela je smanjen za 0, 58 % odnosno za 8 dela dok je u 2023. godini povećan broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala 73 (63), ekološkog kriminala 45 (39) i krivičnih dela visokotehnološkog kriminala 21 (8)
Procenat rasvetljavanja ukupnog broja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem je veći u odnosu na 2022. godinu i iznosi 72,13% (71,99%). Procenat rasvetljavanja krivičnih dela opšteg kriminala je takođe veći u odnosu na 2022. godinu i iznosi 71,92% (71,58%).
Broj izvršioca uhvaćenih na delu veći je za 61 izvršioca u odnosu na 2022. godinu i iznosi 109 (48).
Policijski službenici Policijske uprave Leskovac primenili su meru policijskog hapšenja prema 75 (27) lica, dok je mera zadržavanja primenjena prema 67 (22) lica.
U izveštajnom periodu broj krivičnih dela protiv života i tela 55 (59) je manji za 4 krivična dela ili 6,78%. U toku 2023 godine nije bilo krivičnog dela ubistvo, dok su registrovana 2 krivična dela ubistvo u pokušaju. Jedno krivično delo teško ubistvo pripada grupi porodičnih ubistava.
Nasilje u porodici
Broj krivičnih dela nasilje u porodici je manji za 9 krivičnih dela ili 16,07%.“

Načelnik Ilić izneo je podatke i o suzbijanju krijumčarenja i trgovine drogom.

„U toku 2023. godine realizovano je 216 zaplena opojnih droga, što predstavlja povećanje za 10 zaplena ili 4,85%. Strukturu zaplenjene opojne droge čine: opojna droga kanabis 9967,55 grama heroin 750,83 grama, kokain 119,22 grama, amfetamin 186,81 grama, MDMA 0,41 grama i ostale opojne droge 148,28 grama (360,3 grama).
Podneto je 167 krivičnih prijava odnosno 56,07% više u odnosu na izveštajnu 2022. godinu i to protiv 152 izvršioca od čega su 12 maloletnici.
Broj izvršioca uhvaćenih na delu 98 je veći za 60 u odnosu na 2022. godinu.

Strukturu dela čine: 7 krivičnih dela Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i 160 krivičnih dela Neovlašćeno držanje opojnih droga i takođe u izveštajnom periodu pronađen je jedan veći zasad marihuane, jedna improvizovana sušara kao i laboratorija u Lebanu.“

O Ilegalnom posedovanju vatrenog oružja, kazao je da je u 2023. godini otkriven je znatan broj krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

„Tom prilikom oduzet je: jedan ručni raketni bacač, više pištolja, automatska puška, tri ručne bombe, kao i više stotina pištoljskih i puščanih metaka različitog kalibra i zadržano 11 lica“, kazao je Ilić.

Što se tiče privrednog kriminala načelnik Ilić kazao je da je u izveštajnoj godini povećan broj otkrivenih krivičnih dela, a tako đe da je povećan i broj krivičnih dela u oblasti visokotehnološkog kriminala.

„Nadležnim tužilaštvima podneto je 67 krivičnih prijava, protiv 66 izvršioca zbog otkrivenih 73 krivičnih dela iz ove oblasti kriminala.

Na području Policijske uprave Leskovac u 2023. godini povećan je broj otkrivenih krivičnih dela i registrovano je 21 krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala, što predstavlja povećanje od 13 krivičnih dela ili 162,50%.“

Što se tiče Ekološkog kriminala povećan je i broj otkrivenih krivičnih dela u ovoj oblasti u odnosu na prethodnu 2022. godinu je veći za 6 krivičnih dela 45 ili 15,38%.

Strukturu dela čine: dva krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, 9 krivičnih dela Unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, 4 krivična dela Ubijanje i zlostavljanje životinja, 27 krivičnih dela Šumska kraša 2 krivična dela Neztakonit lov i jedno krivično delo Nezakonit ribolov.“

O stanju javnog reda i mira u izveštajnom periodu Ilić je kazao da je ostvareno povoljno stanje.

„Došlo je do smanjenja broja izvršenih prekršaja i nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda,
Broj prekršaja protiv JRM je 483 i manji je u odnosu na prethodnu godinu za 6 prekršaja ili 1,23%. Strukturu prekršaja čine: svađa, vika i buka na javnom mestu , nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča, prosjačenje , paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje, vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Prekršaji su najčešće vršeni na ulicama i trgovima u ugostiteljskim objektima ,na staničnim mestima, pijaci , sportskim objektima … Najčešće vreme izvršenja prekršaja je radnim danom u vremenskim intervalima 12-18 časova i 22-06 časova .
Krajem avgusta meseca počeo je sa radom i gradski stadion „Dubočica“ u Leskovcu, tako da je u tom periodu povećan broj sportskih manifestacija. Od otvaranja stadiona pored 10 utakmica domaćeg tima, odigrano je i 5 međunarodnih utakmica koje su proglašene sportskim priredbama visokog rizika ,samim tim povećano je i angažovanje policije oko obezbeđenja sportskih priredbi i tom prilikom nije bilo bezbednosno interesantnih događaja.
U toku 2023/2022 godine na teritoriji PU Leskovac u vezi sa izgredima navijača pre, za vreme i nakon održavanja sportskih priredbi nije bilo evidentiranih krivičnih dela Nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, dok je evidentirano ukupno 20 prekršaja.
U 2023. godini je registrovano 1256 javnih okupljanja sa 349401 učesnika što predstavlja povećanje za 80 javnih okupljanja u odnosu na prethodnu 2022. godinu ili 6,8%.
Bezbednost u školama
U toku letnjih meseci izvršena je analiza angažovanja pripadnika policije u školama, održani su sastanci sa predstavnicima svih škola i izvršena bezbednosna procena tako da su stvoreni povoljni uslovi za početak nove školske godine.
Na području škola i neposredne okoline u školskoj 2022/2023 registrovano je manje bezbednosnih događaja u odnosu na prethodnu godinu 165 (176) i to: 27 (37) krivična dela, 3 (3) prekršaj i 135 (136) ostalih događaja.

Rad policije u izveštajnoj godini usmeravan je kako na sprečavanju vršenja krivičnih dela i blagovremenom i adekvatnom postupanju nakon izvršenja, tako i na sprečavanju i suzbijanju prekršaja protiv javnog reda i drugih prekršaja sa elementima nasilja u školama i u njihovoj blizini. Takođe, aktivnost je usmeravana i na uočavanju svih činjenica i okolnosti koje bi mogle negativno uticati na bezbednost učenika i uopšte na ukupno stanje bezbednosti u obrazovnim ustanovama i u njihovom okruženju. Saradnja sa svim nadležnim organima koji se bave bezbednošću dece u školama je na veoma visokom profesionalnom nivou što je više puta zaključeno, kako od strane rukovodilaca ovih organa, tako i nadležnih starešina Policijske uprave, ali i dalje je imperativ da se ova saradnja još više unapređuje.“


Na području Kopnene zone bezbednosti, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti. Registrovano je 5 krivičnih dela i podneto 4 krivične prijave.
Što se tiče javnog reda i mira u KZB-u nije bilo izvršenih prekršaja, a takođe nisu bile registrovane ni saobraćajne nezgode.

Ilić je izneo i podatke iz oblasti Bezbednosti saobraćaja:

„Posmatrajući ukupan broj saobraćajnih nezgoda u 2023. godini stanje je povoljnije. Registrovana je ukupno 451 (447) saobraćajna nezgoda, od čega je 273 (274) saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima.
Broj povređenih lica u posmatranom periodu u odnosu na 2022.godinu, je manji za 9,95 %, odnosno u 2023. godini je povređeno 371 lice dok je u 2022. godini ukupno povređeno 412 lica. Analizirajući broj poginulih lica, dolazimo do zaključka da je stanje identično 16 (16). Najugroženija kategorija učesnika u saobraćajnim nezgodama 2023. godine, su bili vozači 184 i putnici 119.
Ostvarena aktivnost na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja u saobraćaju u 2023. godini 22881 (26215) je manja za 3334 prekršaja ili za 12,72% u odnosu na izveštajnu 2022. godinu.
U skladu sa raspoloživim ljudstvom pojačan je rad uniformisane policije na terenu, u pozorničkoj i patrolnoj delatnosti, kao i pripadnika OKP u noćnim časovima.
Pojačano je prisustvo na terenu kombinovanog sastava saobraćajne policije i policije opšte nadležnosti, radi poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja na celom području PU.

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije, u izveštajnom periodu nastavljeno je sa vršenjem revizije izdatih dozvola za oružje , vršena je kontrola rada streljana, kao i provera načina čuvanja oružja od strana privatnih lica, dok su se svi ostali poslovi iz domena rada odseka za upravne poslove vršili redovno i bez ikakvih problema. Svi ostali policijski poslovi na području PU izvršavani su bez većih problema. Radilo se na poboljšanju uslova rada na teritoriji koju pokriva PU u Leskovcu. U toku marta meseca tekuće godine nastavljeno je sa rekonstrukcijom PS Lebane gde je izvršena zamena i zanovljen kompletan kancelarijski nameštaj. Takođe u toku izveštajnog perioda izvršena je kompletna sanacija PS Vlasotince, iz opredeljenih sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova počev od zamene stolarije, podova, instalacije, elektro i vodovodve, zamenjen je kompletno nameštaj, odrađeni molersko-fasaderski radovi u unutrašnjosti zgrade, urađena šalter sala, gde će se sa radovima na poboljšanju uslova rada i smeštaja policijskih službenika nastaviti i u narednom periodu. Kompletna sanacija i rekonstrukcija prostorija PI Sever i „Vatrogasnog doma“, a u sedištu Policijske uprave u Leskovcu rekonstruisan je ulazni deo nove zgrade uprave, kao i prizemni deo u delu rada upravnih poslova, arhive i pisarnice. Urađena je šalter sala, zamenjena stolarija, podovi, instalacije i u tom delu kompletno zamenjen nameštaj. Na kraju načeklnik PU Leskovac Tomislav Ilič kazao je da će Policijska uprava u Leskovcu nastaviti i u narednom periodu sa sprovođenjem svih mera i radnji na očuvanju bezbednosti svih građana na području Policijske uprave Leskovac.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img