13.8 C
Leskovac
nedelja, maj 5, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakova

POZIV ZA DOPUNSKU  VAKCINACIJU DECE UZRASTA OD 2015-2021 ZA VAKCINACIJU I REVAKCINACIJU MMR VAKCINOM SA TERITORIJE DZ LESKOVAC

Pročitajte

Zavod za javno zdravlje Leskovac u današnjem saopštenju za javnost apeluje na roditelje dece rođene od 2015-2021. godine da dovedu svoju decu da se vakcinišu MMR vakcinom, odnosno protiv malih boginja.

Pozivaju se roditelji dece uzrasta od 2015-2021.godine  sa teritorije  grada Leskovca sa naseljima  da se jave svom izabranom lekaru pedijatru  po dobijanju poziva za vakcinaciju, telefonskog pozivu od strane izvođača  imunizacije za predškolsku i školsku  decu,dečjeg dispanzera  DZ Leskovac ili po pozivu patronažne sestre  kako bi vakcinisali svoju decu protiv malih boginja, zaušaka i rubele kao i drugih  određenih  zaraznih bolesti za koje postoje vakcine.Roditelji koji nisu dobili poziv, a nemaju podatak o vakcinaciji deteta za svoj uzrast mogu da se jave izabranom lekaru pedijatru i provere vakcinalni status deteta.Vakcinacija se sprovodi tokom cele godine.

Dete se vakciniše kada je zdravo. Svaki roditelj može da se javi izabranom pedijatru, da proveri da li je dete vakcinisano protiv određenih  zaraznih bolesti za svoj uzrast.

Vakcine nas štite od infekcija, komlikacija bolesti i smrti. Vakcine su bezbedne, efikasne i dostupne.

Vakcina brine o svakog detetu i njegovom zdravlju.Moja vakcina štiti mene, moju porodicu i zajednicu.

Pozivi se upućuju nakon održanog sastanka okružnih koordintora imunizacije  u  Institutu Batut  sa predstavnicima  Ministarstva zdravlja, predstavnicima  Svetske zdravstvene organizacije zbog nižeg obuhvata MMR vakcinom  dece u u drugoj   i sedmoj godini posebno u periodu  2020. -2022. godine  ( pandemija kovid  19) kao i u periodu 2014-2016. u R.Srbiji. 

Na teritoriji R.S. obuhvat MMR vakcinom u 2 godini je 74,2%  u 2021.godini, a  81,3% u 2022godini.

Među okruzima sa obuhvatom ispod 85%, registrovan je i Jablanički okrug. Na teritoriji  Jablaničkog okruga obuhvat MMR vakcinom u 2 godini je 89,1% u 2021.godini i  82,1% u 2022.godini.

Predstavljene su opštine sa nižim obuhvatom imunizacije MMR-om u drugoj godini  u periodu 2008 2022 godini u Republici Srbiji među kojima je i grad Leskovac. Obuhvat imunizacije MMR u drugoj godini života  je u gradu  Leskovau u 2022 i iznosio je 77%. 

Poznato je da je potrebno obuhvatiti minimalno 95% dece MMR vakcinacijom kako ne bi došlo do epidemijskog širenja malih boginja. Iz napred navedenog zaključeno je da se  sprovede  dopunske imunizacije dece uzrasta od 2015-2021. MMR vakcinom, pozivanjem  dece za vakcinaciju  radi dostizanja obuhvata do 95% do kraja godine.              

Vakcine će pripremiti naš imuni sistem za zaštitu protiv određenih zaraznih bolesti.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”

Koalicija “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ” predala je juče listu kandidata za odbornike u Skupštini Grada Niša Gradskoj izbornoj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img