12.8 C
Leskovac
sreda, maj 15, 2024

Program PRO podržao projekte leskovačkih udruženja „ROSA“, „POREČJE“ i „LESKOVAČKE ROMKINJE“

Pročitajte

Uz podršku Vlade Švajcarske u ukupnoj vrednosti od skoro 275.000 evra, u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počelo je sprovođenje 20 projekata lokalnih organizacija civilnog društva koji će odgovoriti na potrebe više od 6.000 građana i građanki iz ranjivih grupa, sa fokusom na decu i mlade, osobe sa invaliditetom, Rome, starije ljude i korisnike socijalne pomoći.

Podršku ovog programa dobila su i tri udruženja iz Leskovca za sporvođenje svojih projekta. Udruženje „ROSA“ za sprovođenje projekta za borbu protiv narkomanije, udruženje „Porečje“ iz Vučja za sprovođenje projekta koji će se baviti sakupljačima sekundarnih sirovina, i udruženje „Leskovačke Romkinje LE-RO“, za sprovođenje projekta koji će se baviti rešavanjem problema nasilje nad ženama romkinjama.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević istakla je na događaju održanom povodom početka sprovođenja projekata da je briga o najranjivijima prioritet ministarstva.

„Ostvarivanje prava i zadovoljavanje potreba, posebno kad su u pitanju deca, osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, a naročito kroz međusektorsku i međuopštinsku saradnju jesu prioritet za ministarstvo”, rekla je Vidojević.

Organizacije civilnog društva će projekte sprovoditi u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, školama. 

„Za ostvarenje veće socijalne uključenosti u našem društvu potrebna je značajna sinergija nacionalnih sa lokalnim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i partnerstvo sa međunarodnim organizacijama, a ovaj program upravo to omogućava”, istakao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Specifičnost projekata je što se objedinjuju socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo, navela je šefica odeljenja za dobro upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju Melina Papageorgiou. 

„Međusektorski timovi će se baviti značajnim društvenim problemima, od prevencije nasilnih oblika ponašanja među mladima, sprečavanja zloupotrebe droga, do ranih brakova, mentalnog zdravlja, poteškoća u razvoju, kao i digitalnim opismenjavanjem ranjivih društvenih grupa ”, navela je Papageorgiou.

Direktni korisnici podrške biće građani i građanke Babušnice, Bele Palanke, Bora, Bujanovca, Čajetine, Ćuprije, Dimitrovgrada, Ivanjice, Kragujevca, Kruševca, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Pirota, Smedereva, Surdulice, Užica, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Zaječara. 

Program pruža i tehničku podršku organizacijama civilnog društva u jačanju njihovih kapaciteta za postupak licenciranja za buduće pružaoce usluga socijalne zaštite.

„Kroz mentorsku podršku biće sprovedena priprema svih potrebnih uslova, kao i izrada internih akata, kako bi udruženja pružala usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući, ličnog pratioca deteta”, navela je Nataša Ivanović, programska službenica za socijalnu uključenost. 

Događaju je prisustvovalo više od 40 predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava i drugih institucija uključenih u sprovođenje projekata. Više o podržanim projektima dostupno je na sajtu programa.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Program PRO/ROMinfomedia

foto:Program PRO

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img