15.8 C
Leskovac
nedelja, maj 5, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakova

Romkinje u proseku žive 48 godina, suočavaju se sa svakodnevnom diskriminacijom, predrasudama i stereotipima

Pročitajte

Romkinje u proseku žive 48 godina, mnoge bez ličnih dokumenata. Većina je nepismena. Tek trećina završi osnovnu školu, a samo 0,1 odsto dobije fakultetsku diplomu. Osim što napuštaju školovanje, rano ulaze i u brak. Svaka treća je žrtva nasilja. To pokazuju rezultati istraživanja o ženskim pravima Romkinja u Srbiji, piše RTS.

Na putu do svojih prava, biraju da se bore protiv sterotipa i predrasuda, iako su gotovo svakodnevno, kako kažu, izložene diskriminaciji.

„Kada sam posao preko oglasa tražila i javljala se na telefon, sve je bilo u redu dok se ne pojavim. Kada se pojavim, to bude sasvim drugačije“, kaže Una Beriša, novinarka Prvog programa Radio Beograda – Romska redakcija.

Umetnica Nataša Tasić Knežević ističe da je najveća predrasuda da im je mesto u određenim profesijama. „Da mi van tih profesija ne možemo da uspemo, što znači čišćenje ili neke zanatske profesije“, dodaje.

„Život u tim izolovanim romskim naseljima je veliki kamen spoticanja. Njima je jako teško da izađu iz tog miljea u kom se donekle osećaju bezbedno i sigurno i samo ulaženje u institucije je velika trauma za ženu Romkinju“, napominje Nada Đuričković iz Romskog centra za žene i decu „Daje“.

Mnoge Romkinje primorane su na dečiji brak, pa im neretko bude prekinuto ili uskraćeno školovanje. Materijalno zavise prvo od oca, a kasnije od muža.

„Svaka druga Romkinja rodi svoje prvo dete pre punoletstva. Postoje podaci koji kažu da imamo slučajeve da su čak devojčice uzrasta od 11 godina rađale svoje prvo dete“, ističe Jelena Marinković, koordinatorka istraživanja koordinatorka istraživanja „Ženska prava Romkinja u Srbiji“.

Svaka treća doživela je fizičko nasilje, a seksualno svaka druga. Mnoge ne znaju da ne bi trebalo da trpe nasilje. Ne znaju ni od koga da traže pomoć.

„Romkinje koje pokušaju da pristupe sigurnim kućama u oko 30 posto slučajeva su onemogućene u tome, a većina njih prilikom boravka u sigurnim kućama doživljavaju neprijatnosti i diskriminaciju“, navodi Maja Škorić, koordinatorka istraživanja „Ženska prava Romkinja u Srbiji“.

Ključ je, pre svega u obrzovanju, kažu upućeni. Za rešavanje postojećih problema žene moraju znati svoje prava i biti upućene u mogućnosti kako da ih ostvare.

Izvor:RTS

foto ilustracija:ROMinfomedia

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”

Koalicija “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ” predala je juče listu kandidata za odbornike u Skupštini Grada Niša Gradskoj izbornoj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img