13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Evropska komisija „pojačava“mehanizam za suspenziju viza

Pročitajte

Evropska komisija je usvojila predlog Uredbe o izmenama i dopunama mehanizma za suspenziju viza, koji bi trebalo da omogući državama članicama da se bolje suprotstave mogućim zloupotrebama putovanja bez viza.

Komisija je usvojila ovakav predlog kako bi se rešili novi migracijski i bezbednosni izazovi, budući da bezvizni režim može da bude izvor povećanog broja neregularnih dolazaka, samim tim i bezbednosnih izazova za EU, objavljeno je na sajtu EK.

Zato se predlaže da se prošire osnove za suspenziju, tako da obuhvate zemlje koje nisu članice EU koje nisu u potpunosti usklađene sa viznom politikom Unije i zemlje koje nisu članice bez viza, koje koriste šeme državljanstva investitora.

Takođe, predlog podrazumeva duže trajanje postupka, kako bi bilo više vremena za „popravne radnje“, a predviđa i uvođenje nove hitne procedure, radi bržeg reagovanja u slučaju iznenadnog osporavanja bezviznog režima. EK predlaže i da se ojačaju obaveze za praćenje i izveštavanje za sve zemlje bez viza u kojima su identifikovani izazovi.

Predlog je došao sa novim Izveštajem u okviru Mehanizma za suspenziju viza, koji prati bezvizni režim Unije sa Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Srbijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, kao i sa bezviznim zemljama Pacifika i Kariba koje funkcionišu sa programima državljanstva investitora.

Evropska unija trenutno ima bezvizni režim sa 60 zemalja koje nisu članice. U evoluirajućem geopolitičkom kontekstu koji donosi nove izazove za putovanja bez viza, održavanje efikasnog i bezbednog sistema zahteva stalnu budnost, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Srbija mora da nastavi „viznu harmonizaciju“ sa EU

U novom izveštaju Evropske komisije o Mehanizmu suspenzija viza, navodi se da je Srbija učinila korake ka usklađivanju svog viznog režima sa režimom Unije, ali da je potrebno da nastavi obećanu harmonizaciju sa Unijom.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da je početkom 2022. Srbija imala bezvizni režim sa 22 zemlje koje su na spisku zemalja kojima je potrebna viza za EU.

Komisija očekuje dalje usklađivanje sa vizama u skladu sa obećanjima srpskih vlasti i dodatne detalje od Srbije o najavljenom planu za „viznu harmonizaciju“ i njegovu efikasnu implementaciju, navodi se u izveštaju.

Navodi se da je Srbija uzela u ozbir prethodne preporuke Komisije ali da je potreban dalji napredak u nekim oblastima.

U zaključcima izveštaja se kaže da je potrebno da se Srbija dalje uskladi sa EU spiskom zemalja kojima su potrebne vize, posebno kada je reč o zemljama koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosne rizike za EU.

Treba brzo da završi pregovore o novom Statusnom sporazumu Fronteksa sa EU, i da u potpunosti primeni klauzulu o državljanima trećih zemalja u sporazumu EU-Srbija o readmisiji.

Izvor: Kosovo online, Beta

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img