13.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 2, 2024
NAJNOVIJE VESTI

U Nišu održana konsultacija u procesu izrade „Programa za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji za period 2024-2026”

Pročitajte

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta „Jačanje nacionalnih i lokalnih sistema za podršku delotvornoj društveno-ekonomskoj integraciji povratnika na Zapadnom Balkanu“ koji finansira Evropska Unija, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS), danas su u Nišu održalali radionicu u okviru konsultacija u procesu izrade „Programa za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji za period 2024-2026”.

Cilj radionice jeste da se kroz konsultativni proces sa zainteresovanim stranama, uz učešće predstavnika civilnog društva, kao i predstavnika ranjivih grupa iz povratničke zajednice, kroz realizaciju tri regionalne fokus grupe, doprinese boljem planiranju i pripremi novog nacionalnog programa KIRS-a za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji za period 2024-2026. Program za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji jeste važan mehanizam podrške povratničkoj zajednici u Srbiji i ključan planski i strateški dokument u pogledu socijalne i ekonomske reintegracije povratnika.

Dragan Gračanin, projeketni saradnik UNDP-a ocenio je, da je današnja konsultacija sa predstavnicima organizacija civilnog društva, pedagoških asisteata i aktivista veoma kvalitetna i uspešna. On je posebno istakao da je najvažniji produkt ovih konsultacija zainteresovanost svih strana, Komesarijata za izbeglice i migracije sa jedne strane i organizacija civilnog društva, koji su danas prezentovali potrebe korisnika na terenu.

„Treba ojačati komunikaciju između nacionalnog i lokalnog nivoa do samih krajnih korisnika“, zaključio je Gračanin.

Miloš Mihajlović, načelnik odeljenja za primarni prihvat i ostvarivanje prava povratnika po readmisiji – Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije,u izjavi medijima kazao je da će u narednom periodu ojačati komunikaciju i saradnju sa organizacijama civilnog društva kroz projektnu podršku i pomoć krajnim korisnicima.

„Cilj ovih konsultacija je da okupimo romske aktiviste, organizacije civilnog društva i sve relevantne institucije koji su najbolje upoznati sa sporazumom readmisije, i koji najbolje znaju probleme sa kojima se povratnici suočavaju.

Danas smo na radionici imali izuzetne impute za budući program, i nama je cilj da sve te mere koje smo čuli od predstavnika organizacija civilnog društva i romskih aktivista budu inplementirani u ovaj program i da na taj način stvorimo jedan učinkoviti-održiv program koji će dati efekat na lokalni i na nacionalni nivo, kada su u pitanju povratnici.

Komesarijat svoje programe sprovodi preko poverenika na lokalu i od same jedinice lokalne samouprave zavisi koliko će iskazati svoje potrebe“ kazao je Mihajlović koji je na kraju dodao, da od toga zavisi koliki će budžet biti izdvojen za Komesarijat koji će da finansira potrebe na lokalu.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img