13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Uređuje se krov Gradske kuće

Pročitajte

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države i u ovoj zgradi je 1948. godine otvoren prvi muzej u Leskovcu.

Kuća Bore Dimitrijevića – Piksle koja je zgrađena u drugoj polovini 19. veka i pripadala uglednoj porodici Dimitrijević, sudiji Atanasiju, a kasnije i njegovom sinu Bori, osnivaču amaterskog pozorišta u Leskovcu, kasnije streljanog od strane okupatora 1942. godine.

Poslednjih godina, usled jačih padavina dolazilo je do prokišnjavanja krova i primećeno je da su vlažni zidovi kuće, čime se ugrožava ceo objekat i jedinstveni nameštaj i predmeti u postavci unutar same kuće.

Tim povodim danas je Gradsku kuću, u kojoj su započeti radovi na sanaciji krovne konstrukciji, obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je prilikom obilaska kazao da radovi predviđeni projektom obuhvataju sanaciju krova, i da je izvršeno prezidavanje i sanacija postojećih dimnjaka.

„Ulaganjem grada Leskovca od 3.751.104 dinara biće zaštićena jedna od samo dve orignalne zgrade balkanskog stila u Leskovcu,“ – i dodao da uporedo sa ovim radovima Narodni muzej Leskovac izvodi i radove na uređenju spomen kuće Кoste Stamenkovića sa ulaganjem Grada od 2,3 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik CVetanović.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević kazao je da je ovo jedna velika stvar za naš grad i da su vršene renovacije, ali nikada u ovom obimu.

„Treba imati na umu da muzej ima 4 zgrade, da ima veliki arheološki lokalitet i da su te zgrade zajedno stare 500 godina i da svaka od njih traži neko ulaganje kako bi preživela do sledeće sezone, tako da smo se odlučili da zbog prokišnjavanja, rešimo problem krova i da kasnije krenemo sa sanacijom cele kuće. Ono što je bitno jeste da tri od pet objekata u jednoj sezoni uređujemo – pored Gradske kuće, da ogradimo Caričin grad, da stavimo kamere i da u potpunosti sredimo kuću Кoste Stamenkovića“,kazao je Dimitrijević.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img