13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Protest Roma u Gračanici zbog brutalnosti pripadnika kosovske policije prema njihovom sunarodniku, traže kažnjavanje policajaca

Pročitajte

Nekoliko stotina Roma okupljenih u Udruženju „Opra Roma“ protestovalo je ispred policijske stanice u Gračanici, zbog kako tvrde, brutalnosti pripadnika kosovske policijske službe prilikom privođenja njihovog sunarodnika Burhana Ibrahimovića, piše portal RTS.

Romi su na protestu od Policijskog inspektorata zahtevali pravedno sprovođenje istrage i kažnjavanje grupe policajaca koji su, kako navode, upotrebili prekomernu silu i brutalno pretukli Ibrahimovića, koji je u međuvremenu dobio nekoliko poziva od inspektorata policije za saslušanje.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Stop brutalnosti“, „Pravda, odmah“, „Mi nismo vaša vreća za udaranje“,  „Stop nasilju“ i „Opre Roma“.

Rođak pretučenog Roma Afrim Salihi tvrdi da je Ibrahimović u policijsku stanicu priveden kako bi dao iskaz o svađi sa jednom meštankom Gračanice. Dodaje da, pošto što je kažnjen, Ibrahimović je pretio tužbom i angažovanjem advokata. Nakon toga je, kako Salihi tvrdi, pretučen od strane više policajaca u stanici policije.

Ibrahimović, iz Gračanice, odrastao je u Nemačkoj, a sada ponovo živi u svom rodnom mestu.

„Zahvaljujem svima što ste došli. Živimo u demokratiji ali postoji puno ljudi koji su imali iste probleme a koji nisu smeli da progovore. Na početku sam imao strah i nisam smeo da podelim ovaj slučaj sa ostalima ali iz ‘Opra Roma’ su mi pomogli da izvestim o ovom slučaju“, rekao je Ibrahimović okupljenima ispred policijske stanice.

Dritan Beriša, jedan od organizatora protesta rekao je da je ovo skup ne samo protiv brutalnosti policije koja se dogodila 19. avgusta u policijskoj stanici u Gračanici, već odlučan otpor prema drugim brutalnostima kroz koje su prošli članovi romske zajednice i na drugim mestima na Kosovu i Metohiji.

Protest ispred policijske stanice u Gračanici kontrolisali su policajci u uniformi i civilu, ali su za slučaj novinare upućivali na direkciju policije u Prištini.

Na kraju protesta okupljeni su transparente ostavili na stepeništu ulaza u policijsku stanicu i mirno se razišli.

Izvor:RTS

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img