21.8 C
Leskovac
utorak, maj 14, 2024

U nove stanove uselilo se 18 romskih porodica

Pročitajte

Romske porodice, njih 18, uselilo se u petak u novoizgrađene objekte namenjene socijalnom stanovanje u Raški u okviru progama „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI), a stanovi su kompletno namešteni i opremljeni.

Predstavnicima porodica ključeve su dodelili Gerhard Zalcer, predstavnik Delegacije EU u Srbiji i Nemanja Popović, predsednik Opštine Raška, menadžerka EU SHAI programa Dragana Milošević, ali i predstavnici ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović podsetio je da „45 ljudi dobija krov nad glavom, ali i sigurnost da hrabro nastave u nove životne pobede”.

„Na lokalnom nivou ne možemo očekivati potpunu integraciju Romkinja i Roma u sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja bez obezbeđivanja adekvatnih uslova stanovanja. Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj Uniji kao donatoru, nadležnim ministarstvima i UNOPS-u”, naveo je Popović, prenosi Beta.

Kroz program su sprovedene i mere inkluzije: deca su uključena u vrtić, pripremni predškolski program i osnovno obrazovanje, a korisnici su dobili podršku i za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obuku za vožnju, kao i obuku za tražena zanimanja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Zalcer istakao je da je Evropska Unija izdvojila 27 miliona evra za sprovođenje ovog Programa koji u Srbiji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS).

Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta u Raški iznosi 823.000 evra, i on će obuhvatiti ukupno 27 porodica, koje će dobiti stambenu i podršku u aktivnoj inkluziji.

Program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” sprovodi se u 19 gradova i opština u Srbiji.

Izvor:Politika

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img