26.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

Održan trubački SABOR Fejat u Bojniku

Pročitajte

Pod pokroviteljstvom Opštine Bojnik a u saradanji sa muzičkom produkcijom DunavMusic 18. i 19. jula održan je prvi trubački SABOR Fejat u čast i sećanja na poznatog umetnika-trubača Fejata Sejdića iz ovog kraja.

Za organizaciju ove manifestacije Opština Bojnik je izdvojila jedan milion dinara.

Ove godine ovaj Sabor je bio revijalnog karatkera, a kako su najavili organizatori od sledće godine bi ako dobiju licencu mogao biti i takmičarskog karaktera kao predtakmičenje za Sabor trubača u Guči.

Tokom sabora nastupali su poznati duvački orkestri iz ove opštine, kao i orkestar Dejana Petrovića koji je pre svog nastupa unuku Fejata Sejdića, Nebojši Sejdić poklonio uramljenu fotografiju na kojoj su njegov otac Mića Petrović i Fejat Sejdić.

Fejat Sejdić (1941 — 2017) bio je srpski muzičar, trubač romskog porekla, često priznat kao najbolji trubač sa Balkana. Potiče iz muzičke porodice, a trubu je počeo da svira od ranog detinjstva, još od 10 godine života.

Njagov orkestar bio je najuspešniji orkestar na Dragačevskom saboru u Guči, gde je dobio nadimak Gospodar Guče i Кralj trube. Iako je mogao, nikada nije želeo da napusti svoj rodni Bojnik. Slavu srpske trube širio je celim svetom, ali je i svoj Bojnik, malu varošicu na jugu Srbije učinio poznatom i velikom.

Foto:instagram Dejan Petrović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img