16.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Sabor trubača FEJAT ove godine revijalni, od sledeće takmičarski

Pročitajte

Fejat Sejdić (1941 — 2017) bio je srpski muzičar, trubač romskog porekla, često priznat kao najbolji trubač sa Balkana. Potiče iz muzičke porodice, a trubu je počeo da svira od ranog detinjstva, još od 10 godine života.

Njagov orkestar bio je najuspešniji orkestar na Dragačevskom saboru u Guči, gde je dobio nadimak Gospodar Guče i Кralj trube. Iako je mogao, nikada nije želeo da napusti svoj rodni Bojnik. Slavu srpske trube širio je celim svetom, ali je i svoj Bojnik, malu varošicu na jugu Srbije učinio poznatom i velikom.

Čelnici Opštine u znak zahvalnosti ovom velikom umetniku odlučili su da naprave ovaj festival u slavu Fejata Sejdića, Sabor Fejat kako mu je zvaničan naziv treba da postane mesto na kojem će se okupljati svi najbolji trubači Srbije i Balkana gde će odati počast Fejatu i pokazati svoje umeće.

Na press konferenciji koja je danas tim povodom održana u Turističkoj organizaciji Leskovac, čelnici opštine Bojnik kazali su da će pored festivala Opštna Bojnik velikanu Fejatu Sejdiću uskoro otvoriti i legat, a da su za ovaj festival izdvojili jedan milion dinara.

Pored Opštine Bojnik organizator Sabora je DUNAV MUSIC. Predstavnik ove produkcije Miloš Krstić prisutvovao je press konferenciji, predstavljajući SABOR. On je kazao je da će ove godine ovaj festival biti revijalnog karaktera, dok će od sledeće najverovatnije biti takmičarskog, odnosno predtakmičarskog za izbor orkestara iz ovog dela Srbije za finalno takmičenju na Saboru trubača u Guči.

Krstić je takođe kazao, da je zamolio učesnike ovogodišnjeg Sabora „Fejat“ da sviraju tradicionalnu Srpsku trubačku muziku, samo duvačkim instrumentima i bez novokomponavnih improvizacija u kojima ima u druge vrste muzike.

Čelnici Opštine Bojnik izjavili su da je njihov Cilj da svoje velikane nikada ne zaborave i da produže njihovo trajanje u vremenu i generacijama koje dolaze i da kažu čime ima da se ponose.

Potredsednik Opštine Bojnik Dejan Stojanović posebno je istakao Fejatov stajling.

„On je bio upečatljiv, jer se prepoznavao po tome, da se šetao Bojnikom u belom odelu sa belim ogrtačem, belim šeširom, belim cipelama i štapom. To je bilo nešto neuobičajno za mali Bojnik“

Stojanović se podsetio da je Fejat pričao da je zbog toga i poznati muzičar Goran Bregović počeo da nosi belo odelo.


Sabor Fejat će se ove godine održati po prvi put 18. i 19. jula, a na njemu će nastupiti svi bojnički orkestri koji nastavljaju tradiciju muziciranja na trubi, a njegov unuk Nebojša će sa svojim orkestrom imati koncert Fejatu u čast.


Ove godine će revijalno nastupiti 8 bojničkih orkestara u dve večeri:
-Orkestar Nemanje Seitovića
-Orkestar Dragana Ametovića
-Orkestar Emira Salkovića
-Orkestar Manuela Ametovića
-Orkestar Кristijana Azirovića
-Orkestar Elvisa Bjramovića
-Orkestar Damira Sejdića i
-Orkestar Isidora Zećirovića
-Кao specijalni gosti nastupiće
-Orkestar Fejata i Nebojše Sejdića i Orkestar Dejana Petrovića


Program počinje u 19 sati.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img