12.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

Cvetanović potpisao kolektivni ugovor sa Organizacijom sindikata Gradske uprave grada Leskovca

Pročitajte

Potpisan Кolektivni ugovor kod poslodavca za zaposlene u Gradskoj upravi grada Leskovca
U Svečanoj sali Skupštine grada Leskovca gradonačelik Leskovca Goran Cvetanović potpisao je danas Кolektivni ugovor sa predsednicom Organizacije sindikata Gradske uprave grada Leskovca Goricom Zdravković.

Nakon potpisivanja Ugovora gradonačelnik Cvetanović rekao je dase ovim aktom bliže uređuju prava zaposlenih u Gradskoj upravi grada Leskovca, i to na način da u skladu sa mogućnostima poslodavca, zaposleni mogu da ostvare i određena prava koja su veća u odnosu na akt koji je potpisan na republičkom nivou.

„Od izuzetno pozitivih mera koje su predviđene i prethodnim, ali i novim Кolektivnim ugovorom, izdvojio bih onu koja se odnosi na pravo zaposlenih u Gradskoj upravi grada Leskovca na solidarnu pomoć za rođenje deteta u iznosu prosečne neto zarade u Republici Srbiji.

Кolektivni ugovor koji smo danas potpisali sagledava i kategorije zaposlenih koji u Gradskoj upravi rade na poslovima koji su preuzeti od bivšeg ALERA-a, Direkacije za urbanizam i izgradnju i Stambene zajednice, u smislu ostvarivanja prava na jubilarnu nagradu, gde se u obzir uzimaju i godine provedene kod navedenih poslodavaca.

Takođe, važno je napomenuti da će i angažovana lica u Gradskoj upravi na osnovu ovog Кolektivnog ugovora moći da ostvare pravo na plaćeno odsustvo u određenim slučajevima, pravo na solidarnu pomoć za rođenje deteta, kao i za smrtni slučaj člana uže porodice. Zaposleni ima jednako pravo na ostvarivanje solidarne pomoći za vantelesnu oplodnju bez obzira na pol, čime se po ovom pravu izjednačavaju žene i muškarci. Pored toga, zaposleni ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100% u slučaju korišćenja bolovanja za negu bolesnog deteta,“ – i dodao da mu je drago što je on pre 15 godina potpisao ugovor kojim je pokazao da poštuje zaposlene i njime imenovao gospođu Zdravković profesionalnim predsednikom Sindikata što je čini jedinim profesionalnim predsednikom Sindikata u Srbiji.

Predsednica Organizacije sindikata Zdravković, kazala je da je gradonačelnik je odgovoran čovek koji se postavlja kao ravnopravni socijalni partner i odgovoran pregovarač, koji radi prvenstveno u interesu svih građana, ali nikada se nije oglušio ni na jednu potrebu kada su u pitanju prava zaposlenih.

„Nemamo mogućnosti da mnogo mrdenmo od državnog kolektivnog ugovora jer su naše plate i koeficijenti za zaradu uređeni drugim aktima, ali mu se zahvaljuju svi iz kategorije sedmog stepena stručnosti jer su se stekli uslovi da dođe do povećanja njihovih zarada.“

Gradonačelnik Cvetanović je na to dodao da će se za te namene iz budžeta grada izdvojiti oko 40 miliona dinara.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img