19.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Problem zloupotrebe droga nije lična stvar pojedinca, već je to problem i porodica i šire zajednice

Pročitajte

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, pomoćnica ministra za ljudsa i manjinska prava Ivana Joksimović juče je učestvovala na konferenciji Kancelarije za borbu protiv droga.

Pomoćnica ministra je u svom obraćanju posebno istakla problem diskriminacije i stigme koju doživljavaju i trpe osobe koje se bore sa zavisnošću, ali i po uspešnom izlečenju.

Takođe je istakla da problem zloupotrebe droga nije lična stvar pojedinca, već je to problem i porodica, šire zajednice, ali i društva u celini. Navela je da je potrebno kroz multisektoraki pristup i snažnu saradnju sa organizacijama civilnog društva raditi na jačanju lokalnih mehanizama, čiju izgradnju je Kancelarija za borbu protiv droga već započela, koji će biti usmereni kako na reaktivne, tako i na preventivne mere. Takođe je naglasila da se moraju razvijati sistemi podrške i za porodice čiji član se suočava sa problemom zavisnosti.

Pomoćnica ministra je posebno podvukla da se kao pojedinci, članovi lokalne zajednice i društva u celini, moramo uvek pitati da li smo dovoljno uradili da pomognemo da se osoba koja se suočava sa zavisnošću ponovo i punopravno uključi u društvo i da moramo težiti podizanju svesti u cilju smanjenja diskriminacije, kako bi osobe koje se suočavaju sa problemom zavisnosti mogle da uživaju sva ljudska prava bez razlike i kako bi im bili stvoreni uslovi za ostvarivanje svih njihovih potencijala i talenata u potpunosti.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img