23.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Povodom jubileja 75 godina Narodnog muzeja Leskovac organizovana izložba „O fabrikama i radnicima-industrijsko nasleđe Srbije“

Pročitajte

U galeriji Narodnog muzeja Leskovac povodom jubileja, 75 godina ove ustanove, danas je otvorena izložba „O fabrikama i radnicima-industrijsko nasleđe Srbije“, posvećena industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je naglasio da istorija razvoja industrije u Leskovcu predstavlja neizostvani i važan deo industrijskog mozaika Srbije i Jugoslavije. One je govorio i o čuvenom dobu grada na Veternici kada je isti nosio nadimak Srpski Mančester.

Cvetanović je posebno naglasio da Leskovački industrijalci, leskovačke fabrike, leskovačke banke, gradili su ne samo Leskovac, već i tadašnju Кraljevinu Jugoslaviju.

Direktor Narodnog muzeja Leskovac je govor započeo krilaticom koja je nekada dočekivala radnike u krugu nekadašnje prve fabrike tekstila u Leskovcu „Ovde se proizvodi najubav štof na svet, ne se falimo, toj svi znaju“, naglasivši da Ljubav između tekstilne industrije i Leskovca je trajala više od jednog veka i njen proizvod je taj najubav štof koji je ekonomski, društveno i kulturno definisao Leskovac kao Srpski Mančester, a Leskovčane kao Mančesterce.

Direktor Muzeja nauke i tehnike Zoran Lević kazao je da je ovo projekat dva muzeja, Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike, tj. više muzeja i pokazuje veoma dobru međumuzejsku saradnju što ćete videti na samoj izložbi.

Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije kazao je da je na ovoj izložbi predstavljeno pet veliki industrijskih centara.

„Počinjemo sa Leskovcem koji je dobio zasluženu pažnju, ali ćemo prošetati kroz druge i to Кragujevac, Niš, Zrenjanin i Bor“, kazao je Cukić.

Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova, u nedelju od 10 do 14 časova.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img