17.8 C
Leskovac
sreda, maj 1, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Kako obeležavamo 1. maj Praznik rada, kroz demonstracije za veća prava radnika ili priliku za roštiljanje, gozbe i pijančenje u prirodi?

Pročitajte

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obelžeavaju sećanje na dostignuća radničkog pokreta, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namerom obežavanja sećanja na velike  demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu. Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti.

Obeležava se u većini zemalja sveta.

Danas se Međunarodni praznik rada obelžeava kroz različite vidove demonstracija i akcija kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika i svake radnice ili jednostavno kao dan borbe za prava na život dostojan čoveka. Borba za radna i ljudska prava, koja može da podrazumeva borbu za dalje skraćivanje radnog vremena, veće plate, veću zaštitu na radu i uopšteno dalje razvijanje pravednijeg radnog zakonodavstva traje još i danas i vrlo je izgledno da će i naša deca i deca njihove dece na svoj način voditi borbu za svoja prava.

Na prostoru Zapadnog Balkana obeležavanje Prvog maja više se veže uz gozbu i slavlje u prirodi, a manje se veže za istorijsko sećanje na dostignuća svetskog radničkog pokreta, demonstracije i borbu za radna prava, te je zbog toga potrebno ukazivati na važnost ovog dana, njegovog značenja i njegove svrhe.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img