13.8 C
Leskovac
sreda, maj 1, 2024
NAJNOVIJE VESTI

UGROŽENO ČOVEČANSTVO! Crne prognoze američkog Instituta za veštačku inteligenciju

Pročitajte

Najugledniji američki mediji prenose zapanjujuću prognozu Instituta za istraživanje veštačke inteligencije u Kaliforniji.

„Najverovatniji ishod stvaranja nadljudski napredne veštačke inteligencije je taj da će ljudska vrsta i sav biološki život na Zemlji – doslovno svi – umreti.“

Ovu crnu prognozu je prošle nedelje u američkom časopisu Tajm napisao Elizer Judkovski, jedan od čelnika Instituta za istraživanje veštačke inteligencije u Kaliforniji. Kasnije su preneli i drugi mediji.

Judkovski se godinama bavi veštačkom inteligencijom i opsežno piše o njoj, a svojevremeno je upozoravao da možemo nesvesno stvoriti veštačku inteligenciju koja bi se okrenula protiv nas samih.

Ovog puta je otišao korak dalje:

„Približavamo se opasnoj tački u kojoj stvaramo AI inteligentniju od nas samih, koja ne samo da ne radi ono što mi želimo, već i ne mari za nas, a najverovatniji ishod suočavanja čovečanstva sa ovakvim vidom veštačke inteligencije je potpuni slom!“, objašnjava Judkovski.

-Takva veštačka inteligencija može pobeći sa interneta i napraviti paralelne oblike života, pa čak i povesti biološki rat protiv nas“, dodaje.

Judkovski nije jedini. Nedavno su 1.000 stručnjaka iz tehnološke industrije pozvali kompanije da „obustave eksperiment sa veštačkom inteligencijom, kako ne bi ceo svet dovele u opasnost“.

Međutim, postoje i kritičari koji smatraju da se ovakvim apelima stvara tvrdokorni anti-AI kult.

Met Palmer je jedan od njih. On je za Blumberg rekao da zaustavljanje veštačke inteligencije može da uspori mnoga istraživanja, posebno u medicinskom polju, i na taj način ostavi na cedilu ljude kojima je to najviše potrebno.

Izvor: NOVA S

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img