15.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Uoči Prvomajskog praznika stotinak leskovačkih penzionera posetili Jagodinu, njenu „Zelenu pijacu“ i kulturne vrednosti ovoga grada

Pročitajte

Jagodina – Leskovac,krjem aprila 2023.god.- Tokom poslednjeg vikenda meseca aprila tekuće godine stotinak leskovačkih penzionera,uglavnom onih iz poljoprivredne delatnosti i sa nižim mesečnim primanjima,obišli su grad Jagodinu.

Ovom prilikom leskovački penzioneri bili su gosti lokalne samouprave grada Jagodine koje su ispred lokalne samouprave pozdravili Dragan Marković Palma gradonačelnik i Marija Jovanović njegov pomoćnik sa saradnicima.
Stari Leskovčani obišli su pri tom Akva park,Zoološki vrt,Muzej voštanih figura i novosagrađeni veštački vodopad,kao i crkvu Sv.Jovana u selu Končarevu.

Pored sela Končareva Leskovčani su obišli svoje domaćene u selu Rakitovo,povrtarskom prigradskom naselju.
Zanimljiva je činjenica da su svi putevi kroz ovo selo. i susedna sela,asfaltirani a lokalni nekategorisani putevi trasirani i nasipani šljunkom sa montiranim mokrim čvorovima duž tih puteva.

Poljoprivredni poizvođači koje smo kontaktirali na gradskoj „Zelenoj pijaci“ u Jagodini oslobođeni su poreza na poljoprivredno zemljište a tezge na toj i drugim piajacama u gradu koriste sasvim beslatno… Grad Jagodina,kako nam je rečeno, pomaže svojim poljoprivrednim proizvođačima,mahom primarne poljoprivredne proizvodnje u dobijanju povoljnih bančinih kredita i subvencija od države Srbije. Seoska kulturno-umetnička društva ovog dela Pomoravlja uglavnom neguiju tradicionalne pesme i igre i njihovo poslovanje je na teret lokalne samouprave….
Sve to u neposrednom razgovoru sa Leskovčanima potvrdio nam je Dragan Marković predlažući bolju saradnju leskovačkih poljoprivrednika sa jagodinskim i to pre svega u preradi i plasmanu tržnih viškova primarne poljoprivredne proizvodnje.
„Želja nam je da čuvena leskovačka paprika i paradajz iz Lebana više ne skapavaju kao nerelaziovani tržni viškovi na obalama reka Jablanice,Vlasine i Južne Morave već da se oni prerade i plasiraju zajedničkim kupcima na ino tržište…“,naglasio je Marković.
Ceo program posete Leskovčana Jagodini osmislio je odlično tim profesora Nenada Filipovića koji za leto ove godine najavljuje odlazak Leskovčana kod svojih kolega u prijateljsku Grčku.

Tomislav Stevanović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img