17.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“

Predata inicijativa za uvođenje romskog i albanskog jezika u službenu upotrebu

Pročitajte
Foto:ROMnfomedia

Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju podneo je inicijativu za uvođenje romskog jezika u službenu upotrebu.

Kako se navodi u dopisu koji je poslat državnim orgnaima Srbije, zahteva se da se ovaj jezik uvede tamo gde je, na osnovu popisa, romska zajednica to ostvarila u organima lokalne samouprave.

Oni su podneli i inicijativu za uvođenje albanskpg jezika u službenu upotrebu na celoj teritoriji Srbije.

Državni organi bi treblo da u roku od 15 dana obaveste Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju o tome šta su preduzeli da se ispoštuje Ustav Srbije, zakoni i međunarodne obaveze.

„Po isteku roka od 15 dana, oglasićemo se javno 8. aprila i preduzeti pravne korake ka prekšiocima zakona i Ustava, o čemu ćemo obavestiti i međunarodne organizacije i institucije“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Srbija u obavezi da poštuje prava i slobode manjina.

„Ako je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, onda je dužna i obavezna da poštuje prava i slobode manjina, u ovom slučaju Roma i Albanca, ali i Egipćana, Aškalija, Goranaca, Bošnjaka i Turaka koji se služe albanskim jezikom“, navodi se u saopštenju.

Izvor:021

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Pretukao mladića u centru Lebana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lebanu, uhapsili su P. J. (20) iz ovog mesta, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img