23.8 C
Leskovac
utorak, maj 7, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Leskovački Romi danas obeležavaju Đurđevdanske zadušniceUskrs proslavljen u romskim hrišćanskim pentakosnim crkvama u Leskovcu, Lebanu, Vranju, Nišu….U Podvorcu održana tradicionalna manifestacija „Đurđevdanski uranak“Erdelezi(Đurđevdan) kod Roma u Leskovcu i VranjuDemokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizam

Goran Cvetanović: kvalitet zaštite ljudskih prava oslikava i kvalitet života svih građana

Pročitajte

U Hotelu „Bavka“u Leskovcu danas je počela dvodnevna nacionalna konferencija „Festival prava i socijalne zaštite 2023“, u organizaciji Udruženja pravnika socijalne zaštite „Argument“ i Кomore socijalne zaštite. Tema ove konferencije je ostvarenost ljudskih prava korisnika prava i usluga socijalne i porodičnopravne zaštite.

Stručnom skupu prisustvovavalo je oko 200 radnika socijalne zaštite iz cele Srbije, a skup je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Otvarajući skup Cvetanović je posebno istakao da celo društvo mora da vodi računa o ljudskim pravima jer upravo kvalitet zaštite ljudskih prava oslikava i kvalitet života svih građana naše države.

„Pored finasiranja proširenih prava socijalne zaštite koje pružaju Centar za socijalni rad Leskovac i Ustanova za odrasle i starije Leskovac, sredstvima iz budžeta grada Leskovca redovno se finansira rad svih registrovanih i licenciranih organizacija i udruženja koje pružaju usluge socijalne zaštite“, kazao je Cvetanović.

Domaćin skupa predsednik Skupštine Udruženja „Argument“ Predrag Momčilović, koji je ujedno i diretor direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu kazao je grad Leskovac domaćin ovog dvodnevnog skupa iz dva razloga:

„Prvi razlog je zato što je u Leskovcu i sedište Udruženja pravnika socijalne zaštite „Argument“, a drugi razlog je taj što Grad Leskovac zaista veliku pažnju poklanja socijalnoj zaštiti i velika sredstva iz budžeta grada Leskovca su upravo opredeljena za socijalnu zaštitu“, kazao je Momčilović.

Skupu je prisustvovao i Miomir Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je kazao da današnji skup na temu ljudskih prava i borbe za njihovo ostvarivanje, osnaživanje i poštovanje, baš kao i svi prethodni skupovi na ovu temu imaju jedan cilj, a to je izgradnja države u kojoj će osnovni principi biti postizanje socijalne pravde i društva u kome će princip inkluzivnosti i međusobnog poštovanja biti imperativ.

„Zadatak svakog od nas je da ukaže na izazove, ali i na načine kako eventualni problemi i propusti, mogu da se prevaziđu i reše“,“ podvukao je Đorđević.

Državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić kaoza o je da svaki skup na kojem se govori o ljudskim pravima je prilika da sagledamo dokle smo stigli i da zacrtamo nove ciljeve koji će doprineti unapređenju ljudskih prava u našoj zemlji. Republika Srbija je posvećena unapređenju ljudskih prava i zaštite ranjivih grupa i sa tim ciljem su usvojeni brojni zakoni.

„Jedan od prioriteta rada Vlade Republike Srbije je zaštita i podrška osetljivim grupacijama i pojedincima. Poštovanje ljudskih prava je osnova svakog društva i njegovog napretka“, kazao je Janić.

Skupu se obratila i predsednica Udruženja pravnika socijalne zaštite ARGUMENT Julija Popović kao i Vilko Кolbl, direktor Кomore socijalne zaštite Republike Slovenije, koji je pohvalio praksu Grada Leskovca da iz godine u godinu povećava izdvajanja za oblast socijalne zaštite. On je istakao da se sve republike bivše Jugoslavije suočavaju sa istim problemima kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, koji su nadpolitički i moraju se zajednički rešavati.

Zahvalnicu od strane domaćina dobili su: Udruženje komore socijalne zaštite, Udruženje vitezovi osmeha, koje je doniralo hranu za bebe Odeljenju pedijatrije Opšte bolnice Leskovac, Biznis inkubator iz Кruševca, dok su zahvalnica i plaketa uručene gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću i Dragojlu Miniću iz Trstenika.

Radni deo stručnog skupa započeo je prezentacijom Igora Jurića iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, sa temom – ukradena bezbednost.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovački Romi danas obeležavaju Đurđevdanske zadušnice

Zagušenje saobraćaja na delu Jajsnkog puta u Leskovcu gde je smešteno romsko groblje, znak je, da leskovački Romi danas...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img