12.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

Zemljotres u gradovima južne Srbije

Pročitajte

Novi zemljotres sa epicentrom u Rumuniji jačine 5,7 stepena Rihterove skale, sa manjim potresima osetio se i u gradovima na jugu Srbije.

Republički seizmološki zavod Srbije registrovao je potres u Rumuniji, dok je epicentar kao i juče bio kod Turnu-Severina u 14:16 po centralnoevropskom vremenu, lociran na dubini od 40 kilometara.

Zemljotres se osetio u Leskovcu, Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i drugim mestima na jugu Srbije.

MUP upozorava

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova napominju da u slučaju zemljotresa najvažnije ne paničiti i ostati smiren, a takođe, njihova preporuka je spustiti se na pod, sklupčati se i zaštititi glavu, jer kako kažu iz policije, neki zemljotresi su samo početni potresi i ubrzo mogu uslediti jači.

Ukoliko ste prilikom zemljotresa unutar kuće, iz MUP-a kažu da je najbolje pronaći zaklon na bezbednim mestima, kao što su dovratnici, noseći zidovi, ali i ispod stola. Dok je važno udaljiti se od stakla, prozora i spoljnih prozora i nikako ne izlaziti na terasu ili balkon.

Uputstva za ponašanje tokom zemljotresa ukoliko ste na otvorenom, sklonite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično. Ukoliko se nađete pod ruševinama ne palite šibicu, ne krećite se, pokrijte usta maramicom ili tkaninom, udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas nađu – navode iz policije.

Napominju da ukoliko se zemljotres dogodi u toku vožnje automobila, potrebno je zaustaviti vozilo bezbedno, ukoliko saobraćaj to omogućava i takođe izbegavati područja u blizini zgrada, drveća, nadvoćnjaka ili električnih kablova.

Južne vesti/ROMinfomedia

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img