13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Stažiranje u ministarstvu – prilika za bolju budućnost i motivacija mladim Romima da nastave školovanje

Pročitajte
Foto:FB Dalibor Nakić

Više od 50 mladih Roma i Romkinja dobilo je priliku da stažira u državnoj upravi. Reč je o projektu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Fondacije za obrazovanje Roma, a cilj je da kroz obrazovanje brže dođu do posla, piše portal RTS.

Mladi Romi, koji su dobili priliku da stažiraju u državnoj upravi, ruše stereotipe. Ovi mladi Romi ruše stereotipe. Školovanje im je otvorilo put do posla i bolje budućnosti.

„Jako mi je drago što sam videla da ovde ima više ženskog pola, zbog toga što, kako moja sestra kaže, biti žena je teško, a biti žena Romkinja je duplo teže. Tako da mi je drago da su i one dobile tu priliku da rade na sebi i na svojoj budućnosti i da postanu samostalne“, kaže Anastasija Sulejmanović, medicinska sestra tehničar iz Novog Sada.

Oni koji su taj put već prošli, kažu da je volja presudna.

„Ja sam samostalno završila svoj studijski program, ali sam uz pomoć Romskog edukativnog fonda dobila stipendiju za završetak master studija i takođe značajno mi je promenilo život jer sam na osnovu toga postala šef Odseka za unapređenje položaja Roma u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog“, ističe Sofija Osmanović, koja je zaposlena u Ministarstvu.

U Fondaciji za obrazovanje Roma ističu da obrazovani mladi ljudi pomažu i zajednici.

„Ta mlada intelektualna visokoobrazovna generacija na kraju pomogne zajednici da se brže kreće kroz proces integracije i proces razvoja i praćenja savremene tekovine, ne samo obrazovanja“, poručuje Čupi Redžepali iz Fondacije za obrazovanje Roma.

Afirmativne mere države u obrazovanju – od upisa u vrtiće i osnovne škole do stipendiranja srednjoškolaca i studenata, urodile su plodom.

„Mi imamo danas jednu plejadu mladih obrazovanih Roma kojima je potrebna pomoć u toj tranziciji od obrazovanja ka zaposlenju“, rekao je predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ističe da inkluzija ne treba biti samo stavka na papiru.

„Našim delovanjem vrlo snažno govorimo u prilog da inkluzija nije samo neka vrsta stava na papiru, nego da i državne institucije, u ovom slučaju naše ministarstvo, to i delom potvrđuje“, kaže Žigmanov. 

Za sada im je vrata otvorilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ali će se spisak državnih institucija širiti.

RTS

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img