18.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Hrvatski narodni poslanik Veljko Kajtazi i zamenik gradonačelnika Rijeke održali sastanak sa riječkim Romima

Pročitajte

U organizaciji Udruženja RoMorčić u Exportu je održan skup romske nacionalne manjine grada Rijeke. Skupu su prisustvovali saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zamenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, predsednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar te predsednik i podpredsednik udruženja RoMorčić Bekteš Redžepi i Mehdi Bajrami.

Prisutnima su se uvodnim govorima obratili Veljko Kajtazi i zamenik gradonačelnika Goran Palčevski, nakon čega je usledila podela poklon paketa s prehrambenim namirnicama romskim obiteljima, kao i podela školskog pribora za decu osnovnoškolce.

RoMorčić je riječko udruženje kojoj je cilj obrazovanje i zdravstvena edukacija romske populacije te bolja socijalizacija i integracija u zajednicu pripadnika romske nacionalne manjine. Kroz rad ovog udruženja u protekle je četiri godine 150 romskih porodica poboljšće uslove života, a Udruženje je svima kojima je trebalo pomogla u sakupljanju potrebne dokumentacije za uključenje u program.

SASTANKU SE PRIDRUŽIO ZAMENIK GRADONAČELNIKA GORAN PALČEVSKI

Veliki broj dece pohađa redovnu školu i nakon osnovne škole nastavlja školovanje u srednjim školama, a neki od njih završavaju i fakultete.

Što se tiče pomoći pripadnicima romske nacionalne manjine od strane Grada Rijeke, oni su prepoznati kao jedna od najugroženijih grupa u pogledu diskriminacije i socijalne isključenosti, između ostalog i zbog toga što postižu niži prosečni nivo obrazovanja. Zbog toga se kontinuirano ulažu napori u proces integracije dece romske nacionalne manjine u obrazovni sistem, kao važan korak u izjednačavanju sadašnjih i kasnijih mogućnosti za jednak pristup kvalitetnom obrazovanju.
Akcija Grada Rijeke stoga je usmerena na razvijanje pozitivnog emocionalnog identiteta romske dece i učenika prema obrazovnom sistemu, odnosno pružanje podrške za ostvarivanje njihovog punog potencijala i, posledično, olakšavanje pristupa tržištu rada u odrasloj dobi. Kako je integracija dvosmeran proces, ulaže se i u edukaciju i senzibilizaciju ostatka stanovništva, pre svega dece, na primer finansiranjem programa kao što su Građansko obrazovanje i Moja Rijeka. Uspešna integracija ogleda se u mirnom suživotu svih Riječana i uvažavanju i njegovanju posebnosti različitih kultura koje sretno koegzistiraju.

Cilj je da se što veći broj romske dece integriše u obrazovne programe, od najranijeg uzrasta, čime deca dobijaju iste mogućnosti za kvalitetno obrazovanje kao i sva druga deca. U cilju što većeg uključivanja romske dece u rani i predškolski uzrast i obrazovanje, vrtići čiji je osnivač Grad Rijeka sprovode posebnu upisnu politiku posebno za upis romske dece. Cilj je pružiti podršku za savladavanje hrvatskog jezika pre polaska u školu i povećati obuhvat dece oba pola predškolskim obrazovanjem. Takođe, svake godine se oglašavaju upisi u predškolski program putem trojezičnih plakata (na hrvatskom, romskom i albanskom) u romskim naseljima, na sajtu vrtića i Grada Rijeke. Tako je u pedagoškoj 2022/2023. u vrtiće Grada Rijeke upisano je ukupno 22 dece romske nacionalnosti.

Vrijedi napomenuti i da riječki vrtići ističu redovno pohađanje obrazovnog programa, ravnopravno uključivanje romske djece u aktivnosti vrtića, vrlo dobro poznavanje hrvatskog jezika od strane djece i roditelja, te uspostavljenu uspješnu saradnju sa roditeljima upisane djece koji rado uključiti se u aktivnosti za roditelje i poštovati preporuke stručnog osoblja.

OBRACTIO SE I narodni poslanik VELJKO KAJTAZI

Takođe, Grad Rijeka je usmeren na jačanje obuhvata romske dece kroz program produženog boravka. Naime, Grad Rijeka nastoji da ostvari preduslove za potpuno besplatno uključivanje učenika romske nacionalne manjine u produženi boravak, čime se učenicima omogućava boravak u školi pre i nakon redovne nastave, uz organizovanu ishranu i nastavne i vannastavne aktivnosti, uz cilj sticanja osnovnih znanja i veština sa akcentom na ovladavanje jezikom i pismom.

Kako bi se dodatno olakšalo ravnopravno uključivanje učenika romske nacionalne manjine u obrazovni sistem, Grad Rijeka uvodi romske pomagače i pomoćnike u osnovne škole Škurinje u osnovne škole koje su iskazale potrebu. Podrška Grada odnosi se na finansiranje rada romskih pomagača i asistenata koji rade sa učenicima tokom i nakon redovne nastave u cilju pružanja pomoći u integraciji, savladavanju školskog gradiva, pisanju zadataka, razvijanju higijenskih navika i socijalizaciji. Zajedničkim radom i trudom radnika škola, stručnih službi, direktora, nastavnika, a posebno radom romskih pomagača i asistenata, učinjen je značajan napredak u napredovanju i integraciji učenika romske nacionalne manjine. U školskoj 2022/2023. Ovi programi su pružili obrazovnu podršku za 15 učenika pripadnika romske nacionalne manjine.

Grad Rijeka

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img