21.8 C
Leskovac
utorak, maj 14, 2024

Položeni venci na spomen obeležje u Arapovoj dolini u Leskovcu(VIDEO)

Pročitajte

U Arapovoj dolini polaganjem venaca, podovodom Dana sećanja na stradale Rome u Drugom svetskom ratu, obeležen je dan kada su 1941. godine nemačke okupacione snage streljale 310 građana – 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja.

Vence na spomen obeležju položili su predstavnici Vojske Srbije, Nacionalnog saveta Roma Srbije, lokalne samouprave, SUBNOR-a, Dom kulture Roma kao i potomci stradalih Roma.

Oliver Anastasijević

Oliver Anastasijević, zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca, kazao je da moramo da poštujemo žrtve naših građana i da ih nikad ne zaboravimo.

„Oni su bili krivi samo zato što nisu bili spremni da se pokore moćnicima tog vremena“, kazao je Anastasijević.

Miroslav Alilović-Božidar Jakupović, članovi Nacionalnog saveta Roma

Miroslav Alilović, član Nacionalnog saveta Roma Srbije kazao je da će se potruditi da se u školama kroz časove istorije učenici upoznaju sa događajem koji se desio 11.decembra 1941.godine.

„Potrudićemo se preko Nacionalnog saveta Roma, u saradnji sa lokalnom samoupravom, da ovo mesto stratišta bude mesto gde će se izgraditi memorijalni centar, gde bi škole-učenici mogli da dođu i da posete ovo mesto i na taj način da se upoznaju sa tim da su Romi bili žrtve u jednom tragičnom delu II Svetskog rata“, kazao je Alilović.

Zločin u Leskovcu desio se tačno pre 81 godina, a u izvršenju tog zločina pomogla im je tadašnja Nedićeva Srbija i kvinsliški režim.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img