20.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Nikad više romskih odbornika, ali problemi Roma se i dalje ne rešavaju

Pročitajte

Grad Niš,  prema popisu stanovništva iz 2011.godine ima oko 260 hiljada stanovnika, od čega samo 6.977 Roma i Romkinja. Podaci međunarodnih i nevladinih  organizacija pokazuju da ih ima bar tri puta više.

Veliki broj pripadnika/ca ove  zajednica uglavnom živi u romskim naseljima, kojih u Nišu ima pet: Beograd mahala, Stočni trg , Jevrejsko groblje, Crvena zvezda, Bulevar 12.Februar.

Romska zajednica u Nišu susreće se sa mnogim problemima:

-zapošljavanje (oko 90% romskog stanovništva nema zaposlenja),

-stanovanje (nijedno romsko naselje nema plan detaljne regulacije),

-obrazovanje (segregisane osnovne škole, predškolsko obrazovanje romske dece, statistika je pokazala da od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, Roma ima samo pet do sedam odsto) ,

-socijalna pitanja,

-zdravstvo…

Grad Niš je jedan od 60-tak gradova u Srbiji koji imaju lokalni strateški dokument (LAP) koji donekle prepoznaje potrebu  rešavanja pomenutih problema. Ovaj lokalni dokument , u stvari preslikava državnu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, na lokalu.

Skupština grada Niša je 2017.godine prvi put usvojila ovaj dokument i u naredne dve godine je dodelila budžetska sredstva u iznosu od  5 miliona dinara .(po godini). Sredstva su iskorišćena za opremanje Romskog kulturnog centra i stipendiranje romskih srednjoškolaca.

Ceo tekst možete pročitati na medijskom portalu ROMA World klikom OVDE.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img