23.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Goran Cvetanovć: u Leskovcu procenat zaposlenosti skoro duplo veći nego na nivou Srbije

Pročitajte

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu održala je u sredu 36. sajam zapošljavanja u holu Leskovačkog kulturnog centra.

Na drugom ovogodišnjem sajamu zapošljavanja učešće je uzelo 16 poslodavaca, među kojima su Aptiv, Erenli, Falke, Bim-teks, Braća Đokić, Jura, Džinsi i dr. Oni su iskazali potrebu za zapošljavanjem više od 450 lica različitih profila.

Na Sajmu zapošljavanja primetan je bio i dobar boj mladih Roma i Romkinja koji su konkurisali za posao kod nekoliko poslodavaca.

U poslednje dve-tri godine sve je više mladih Roma koji se zapošljavaju kod različitih poslodavaca.

Mica Kamberović(20) na Sajmu zapošljavanja konkurisala je za posao u Falke, i očekuje da je poslodavac pozove na razgovor a zatim i zaposli.

36. sajmu prisustvovao je e direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao da Grad Leskovac već godinama ima puno razumevanje za strateške ciljeve Vlade Republike Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje kada je u pitanju politika zapošljavanja i izdvajanje finansijskih sredstava za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je, da je zapošljavanje građana Leskovca jedan od prioriteta lokalne samouprave.

„Кada se sagledaju podaci i činjenica da je 2012. na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo 22.812 24,28%, a da je septembra meseca tekuće godine taj broj iznosio 12.691 odnosno 13,52% osoba, vidimo da se broj nezaposlenih smanjio za više od 10 hiljada, tačno 10.121.

Na privredno-ekonomskom planu uspeli smo da obezbedimo nova ulaganja i investicije, otvorimo nove fabrike i obezbedimo veći broj radnih mesta. Obnovili smo i izgradili dodatnu saobraćajnu, komunalnu i elektroenergetsku infrastrukturu sa ciljem da olakšamo život građanima, i obezbedimo bolji privredni ambijent za nove potencijalne investitore. U ponedeljak, na licitaciji je prodato 9 parcela investitorima, zahvaljujući čemu je grad inkasirao 53,5 miliona dinara. Parcele su kupile kompanija Mladost koja je u svoje pogone prošle godine investirala 30 miliona evra, kao i Statovac, koja je kupila još jednu parcelu u Zelenoj zoni gde trenutno gradi distributivni centar. Uskoro očekujemo i otvaranje turske kompanije Erenli, a na tom prostoru se već nalazi i pogon kompanije Aptiv sa preko 5000 zaposlenih.

Кao potvrda kvaliteta u Dubrovniku nam je dodeljen BFC sertifikat, čiji smo četvorostruki nosioci sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33% od mogućih 100. Ponovo se nalazimo u predsedništvu BFC kluba sa najviše osvojenih glasova, ponovo smo dominantni sa 81 glasom koji smo dobili od strane 26 jedinica lokalne samouprave.

Prateći odgovornu politiku koju Srbija sprovodi mi smo stabilan i siguran partner našoj zemlji u nastojanjima da se poboljšaju svi segmenti važni za funkcionisanje zajednice. Izdvajanjima iz budžeta opredeljenim za Lokalni akcioni plan za zapošljavanje i merama koje obuhvata direktno pomažemo povećanju broja zaposlenih u našem gradu. Za samozapošljavanje, stručnu praksu za visokoškolce i visokoškolce sa prosečnom ocenom preko 9 i javne radove od 2016. godine do danas smo izdvojili 209 miliona dinara, uključujući i tekuću godinu“, kazao je Cvetanović..

Cvetanović je podsetio da je u Leskovcu u 2021. godini bilo 2041 novozaposleno lice, i da je procenat zaposlenosti povećan za 5,6%, skoro duplo više nego na nivou Srbije.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img